Advertentie
Advertentie

'Regering geeft GDF Suez cadeau van 750 miljoen'

De 250 miljoen die de federale regering in het kader van de begroting 2008 wil innen bij de producenten van kernenergie, is volgens milieuorganisatie Greenpeace 750 miljoen euro te weinig. GDF Suez-Electrabel boekt volgens Greenpeace jaarlijks namelijk 1 miljard onterechte winsten.

(belga) - 'De elektriciteitsproducent blijft de Belgische markt gebruiken als een melkkoe', stelt Greenpeace zaterdag in een persbericht.

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat de inning van 250 miljoen euro regelt ten laste van de producenten van kernenergie.

Die 250 miljoen euro is veel te weinig, meent Greenpeace. 'De 250 miljoen staan in schril contrast met de gigantische onterechte winsten die Suez jaarlijks maakt.' Volgens de milieuorganisatie maakt GDF Suez jaarlijks 'een onterechte winst van minstens één miljard euro'. Daarmee investeert het bedrijf volgens Greenpeace in 'vervuilende steenkool- en kernenergie in het buitenland'.

Greenpeace eist 'een volledige recuperatie van deze winsten'. Dat geld moet dan geïnvesteerd worden in 'energie-efficiëntie en hernieuwbare energie'. De organisatie wil ook dat de regering een deel van de onrechtmatige winsten ter beschikking stelt van Belgische gezinnen die investeren in energiebesparende maatregelen.

Het volledig terugvorderen van de 'onrechtmatige winsten van GDF Suez-Electrabel' zou volgens Greenpeace een vierdubbele winst opleveren: een schoner milieu, een betere werkende markt, een lagere energiefactuur en meer tewerkstelling dankzij de nieuwe investeringen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud