Shell boekt hoger dan verwachte CCS-winst

Royal Dutch Shell heeft over het derde kwartaal van 2007 een winst op basis van geschatte actuele kosten (CCS-winst) gerealiseerd van USD 6,39 miljard.

(betten) - Daarmee komt de winst boven verwachting van analisten uit, die rekenden op een winst van USD 5,63 miljard. In de vergelijkbare periode vorig jaar kwam de winst nog uit op USD 6,95 miljard.

Per aandeel kwam de winst uit op USD 1,02 op basis van actuele kosten. Hier werd een jaar eerder nog een winst geschreven van USD 1,09 per aandeel. De nettowinst - beschikbaar aan aandeelhouders - van het olieconcern kwam in het derde kwartaal uit op USD 6,92 miljard tegen USD 5,94 miljard vorig jaar. De hoge olieprijs, die zich momenteel op recordhoogte bevindt, is de belangrijkste drijfveer achter de winststijging.

Shell stelt het kwartaaldividend op USD 0,36 per aandeel.

CEO Jeroen van der Veer stelt in een toelichting: 'Gegeven de zwakkere raffinagemarges die we in de industrie hebben gezien in het afgelopen kwartaal, waren het tevredenstellende resultaten, onderstreept door de operationele performance van Shell.'

Bij Exploratie en Productie zag Shell in het afgelopen kwartaal de winst dalen van USD 3,74 miljard naar USD 3,51 miljard en bij Gas & Power daalde de winst van USD 781 miljoen naar USD 568 miljoen. Bij oilproducts daalde de winst van USD 2,16 miljard naar USD 1,65 miljard terwijl de winst van Chemicals toenam van USD 335 miljoen naar USD 360 miljoen.

De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg in het afgelopen kwartaal ISD 9,1 miljard vergeleken met USD 10,1 miljard in het derde kwartaal van 2006. Het rendement op geinvesteerd kapitaal (ROACE) bedroeg 23% en de gearing bedroeg 23%. Het bedrijf deed voor USD 6,8 miljard aan kapitaalinveseringen in het afgelopen kwartaal.

Shell keerde in het afgelopen kwartaal USD 3,7 miljard aan aandeelhouders uit, middels dividend en de terugkoop van aandelen.

Het aandeel Shell noteert na de publicatie van de cijfers in Amsterdam rond 9.35 uur 1,15% hoger op EUR 29,98.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud