Shell grootste bedrijf ter wereld

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Het Brits-Nederlandse oliebedrijf Shell heeft de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart van de troon gestoten als grootste bedrijf ter wereld, gemeten naar omzet. Dat blijkt uit de nieuwste Top 500-lijst die vandaag werd gepubliceerd door het Amerikaanse zakenmagazine Fortune.

(tijd) - Dat Shell doorstoot naar de eerste plaats op de Fortune500-lijst lijkt geen toeval: dit jaar prijken maar liefst 7 grote oliereuzen in de toptien van grootste ondernemingen, tegen 6 een jaar eerder. Wal-Mart, dat dit jaar op de tweede plek staat, is zelfs het enige bedrijf in de top 5 dat niet actief is in de oliesector.

Net als vorig jaar blijft het aantal Amerikaanse ondernemingen in de Fortune 500-lijst dalen. Vorig jaar was het aantal Amerikaanse bedrijven al teruggevallen tot 153, het laagste aantal in tien jaar. Dit jaar is dat aantal nog verder gedaald tot 140.

De toptien ziet er als volgt uit:

  1. Shell
  2. ExxonMobil
  3. Wal-Mart
  4. BP
  5. Chevron
  6. Total
  7. ConocoPhillips
  8. ING
  9. Sinopec
  10. Toyota

De Fortune 500-lijst telt ook 5 Bel20'ers. Bank-verzekeraar Dexia is met een zestiende plek de eerste (gedeeltelijke) Belg op de lijst. Dat de groep het daarmee verrassend genoeg beter doet dan haar negentiende plek van een jaar eerder, is te danken aan het feit dat de Fortune 500 wordt samengesteld op basis van omzet.

Sectorgenoot KBC moet dan weer wel terrein prijsgeven. De bank-verzekeraar valt met 38 plaatsen terug tot de 251ste plek. Ook supermarktketen Delhaize daalt, van de 306ste naar de 321ste plaats. Biergroep AB InBev stijgt dan weer van de 431ste naar 387ste plaats. NPM, de spilholding van miljardair Albert Frère, klimt 64 plaatsten naar positie 404.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud