Advertentie
Advertentie

Shell sluit akkoord met Jordanië over leisteenolie

©BLOOMBERG NEWS

De Nederlands-Britse oliegigant Royal Dutch Shell heeft met de Jordaanse staat een akkoord gesloten over de ontwikkeling van de plaatselijke leisteenolie of teerzanden. Voor dat akkoord betaalt Shell 340 miljoen dollar of 252 miljoen euro. Jordanië zelf wil zijn olie- en gasproductie uitbouwen, om niet langer van invoer afhankelijk te zijn.

(bloomberg) - Het gaat om een voorlopig akkoord tussen Shell en Jordanië. Het is de bedoeling dat het nieuwe project zal volstaan om in de energiebehoeften van Jordanië te voorzien, zegt Maher Hijazin, verantwoordelijk voor de natuurlijke rijkdommen in het land. Hijazin maakte het akkoord bekend in de Jordaanse krant, Dead Sea. Het akkoord moet nog goedgekeurd worden door het Jordaanse parlement.

Jordanië onderhandelt ook al met het Britse BP Plc over de exxploratie van aardgas, vlak bij de grens met Irak. Die deal wordt op 240 miljoen dollar ingeschat. Het aardgasveld daar zou tot 25 miljoen kubieke meter aardags per dag kunnen voortbrengen. Jordanië is nu haast volledig afhankelijk van de invoer van energie en wil zijn ongebruikte teerzandvelden gaan ontwikkelen.

De voorraden aan leisteenolie in Jordanië zouden tot 9 keer groter zijn dan de bewezen reserves aan ruwe aardolie. Het akkoord met Shell gaat over een oppervlakte van 20.000 vierkante kilometer (twee derden van de oppervlakte van België), waar Shell zou mogen zoeken.  Canada beschikt nu over de grootste voorraden aan teerzanden in de wereld. De exploitatie wordt pas rendabel bij hoge olieprijzen. vdb

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud