Shell ziet winst toenemen in eerste kwartaal

Royal Dutch Shell, het grootste oliebedrijf in Europa, heeft in het afgelopen kwartaal een winst op basis van geschatte actuele kosten (CCS-winst) gerealiseerd van 6.932 miljoen dollar. Dat betekent een stijging van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder.

(tijd) Dit heeft de Brits-Nederlandse oliemaatschappij donderdag bekendgemaakt.

De CCS-winst bij Exploratie & Productie, de belangrijkste divisie van Shell, kwam uit op 3.508 miljoen dollar, een daling van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Analisten hadden op een lagere winst gerekend, namelijk 3.337 miljoen dollar.

Shell schrijft de daling voor een belangrijk deel toe aan de lagere olie- en gasprijzen. Daarnaast drukten lagere volumes en hogere kosten op de resultaten. 'Dit geeft de huidige marktomstandigheden weer', zo verklaart het bedrijf. De productie nam het afgelopen kwartaal af van 3.746 miljoen vaten per dag naar 3.509 miljoen, een daling van 6 procent.

Het onderdeel Gas & Power tekende een onverwachte winststijging op in het afgelopen kwartaal. Analisten hadden gerekend op een daling van 760 miljoen dollar naar 592 miljoen dollar. Shell wist daarentegen een CCS-winst te realiseren van 803 miljoen dollar. De stijging wordt veroorzaakt door hogere verkoopvolumes van LNG. Dit werd echter deels teniet gedaan door lagere marketing en handelsresultaten.

Oil Products, waar onder meer raffinage onder valt, zag de winst het afgelopen jaar stijgen met 12 procent naar 1.488 miljoen dollar. De stijging schrijft de oliemaatschappij toe aan hogere marges bij raffinage. Een lagere benuttingsgraad bij raffinage en hogere kosten hadden daarentegen een drukkend effect op de cijfers. De verwachting van analisten lag met 1.636 miljoen dollar daar dan ook hoger.

De kapitaalinvesteringen kwamen het afgelopen kwartaal uit op 5,6 miljard dollar, dit is exclusief een minderheidsbelang in Sakhalin van 0,4 miljard dollar.

Shell keert een dividend uit van 0,36 dollar per aandeel. De oliemaatschappij heeft in het afgelopen kwartaal voor in totaal 500 miljoen dollar aan aandelen ingekocht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud