Slecht weer drukt palmproductie Sipef

Gedelegeerd bestuurder, François Van Hoydonck

Sipef, het plantagebedrijf uit Schoten, heeft aanzienlijke productieverliezen geleden door extreme weersomstandigheden op zijn plantages in Indonesië, maar vooral in Papoea Nieuw-Guinea, waar in het eerste kwartaal een ware zondvloed heerste. Vooral de palmolieproductie is getroffen, omdat de vruchten moeilijk van het veld konden. Die productie nam ongeveer met 10 procent af tot 50.327 ton. Maar de productie van rubber, thee en bananen nam toe.

(tijd) - Sipef rekent er evenwel op dat de productieverliezen tijdens de volgende negen maanden geleidelijk zullen verminderen. Sipef heeft nu al ongeveer de helft van zijn jaarproductie verkocht aan prijzen die het gemiddelde van de marktprijs in het eerste kwartaal benaderen. Ook de verwachte rubberproductie voor dit jaar werd al voor driekwart verkocht, evenals 60 procent van de theevolumes en dit tegen prijzen die hoger liggen dan in 2009.

Sipef verwacht een gelijkaardige winst voor het hele jaar 2010 zoals in 2009, maar veel zal afhangen van het herstel van de volumes voor palmolie en de evolutie van de palmolieprijzen. Sipef verkocht dit jaar ook de verzekeringstak Asco Leven en de Nederlandse agentuur Bruns ten Brink, waarop meerwaarden zullen geboekt worden. Ook op de overdracht van activa in Brazilië werden in dit eerste kwartaal 2010 meerwaarden geboekt.

VDB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud