"Succesvolle start" voor energiebeurs Belpex

De energiebeurs Belpex heeft dinsdag een "succesvolle start" gekend. Dat hebben verantwoordelijken van de beurs verklaard op een persconferentie, in aanwezigheid van minister van Energie Marc Verwilghen. De beurs biedt een platform voor de handel in elektriciteit te leveren tijdens de volgende dag en een koppeling aan de Franse en Nederlandse markt.

(belga) "Belpex opende voor de eerste keer haar orderboek op 20 november om 18.00 uur en de eerste fixing van prijzen en volumes vond vandaag/dinsdag plaats om 11.00 uur", verduidelijkte Catherine Vandenborre, de ceo van de beurs.

De gemiddelde elektriciteitsprijs voor 22 november bereikte in België en Nederland 109,12 euro per Megawatt-uur (MWh). Op de Franse markt bedroeg de gemiddelde prijs 54,79 MWh. Op Belpex werd in totaal een volume van 24.098,2 MWh verhandeld en ongeveer 8,9 procent van de Belgische vraag.

"Er werden al bepaalde voordelen bereikt, zoals het optimale gebruik van de beschikbare dagcapaciteit aan de grenzen dankzij de marktkoppeling en dezelfde prijs die gedurende meerdere uren gold in Frankrijk, België en Nederland", aldus nog Vandenborre. "De start van Belpex is een essentiële stap voor de liberalisering van de Belgische elektriciteitsmarkt", aldus de ceo, die daarin werd bijgetreden door minister Verwilghen.

"Dankzij Belpex kunnen producenten anoniem elektriciteit verhandelen voor de dag nadien volgens de wetten van vraag en aanbod. Electrabel stelt hiervoor 500 MWh ter beschikking", stelde de minister. "Door de beurs krijgen alle leveranciers op de markt toegang tot elektriciteit tegen scherpe prijzen, wat de transparantie van de markt ten goede komt. De lancering is ook een belangrijke realisatie binnen de integratie van de Europese elektriciteitsmarkten."

Belpex is gekoppeld aan de Nederlandse beurs APX en aan de Franse beurs Powernext. Zij herbergen dertig tot veertig spelers; Belpex telt momenteel dertien leden, waaronder Electrabel, EDF Trading, E.ON Benelux, Essent, Nuon, SPE, Shell en Morgan Stanley.

De energiebeurs werd in juli 2005 opgericht op initiatief van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. Elia is meerderheidsaandeelhouder van de Brusselse beurs met een belang van 60 procent. De Nederlandse en Franse netwerkbeheerders TenneT en RTE en de beurzen APX en Powernext hebben ieder telkens 10 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud