Suez bouwt in Brazilië Jirau-dam

Het consortium van de Franse energiegroep Suez haalde in Brazilië de order voor de bouw van de Jirau-dam over de Madeira, een bijrivier van de Amazone, binnen. Suez won het megacontract voor de neus van de Odebrecht-groep die de veiling van de Santo Antonio-dam over de Madeira-rivier in de wacht sleepte.

(tijd) - Het Jirau-project is een van de grootste in Brazilië om hydro-elektriciteit op te wekken. De dam zal een capaciteit hebben van 3.300 MW en moet al in 2013 operationeel zijn. Het project wordt geschat op 5,3 miljard dollar of 3,4 miljard euro.

Suez bezit 50,1 procent in het consortium. De andere partners zijn het staatsbedrijf Centrais Eletricas do Sul do Brasil met 20 procent, de Companhia Hidroeletrica do Sao Francisco met 20 procent en de Camargo Correa met 9,9 procent. 

Contracten 

Suez heeft al contracten gesloten om liefst 70 procent van de opgewekte elektriciteit vanuit de Jirau-dam te verkopen tegen 71,4 real of 28 euro per 1.000 kwh. Die prijs ligt tot 21,5 procent lager dan wat in de veilingprocedure was voorzien. De Braziliaanse overheid had immers een maximumprijs voorzien die de bedrijven mochten vragen van 91 real per 1.000 kwh.

Het project past in de strategie van Brazilië om het risico op energietekorten in het land te beperken. Minister van energie Edison Lobao schatte het project op 8,7 miljard real of 3,4 miljard euro.

Rendement 

Suez is via zijn dochter Tractebel Energia de grootste privéspeler van alle elektriciteitsproducenten in het land. Analisten zeggen nu al dat het Jirau-project het gemiddeld rendement van de groep in Brazilië omlaag haalt. Suez baat in Brazilië zes hydro-centrales uit met een capaciteit van 5.400 MW.

Suez geeft nu een te grote korting, zeggen analisten. Zij willen nu weten hoe Suez die investering rendabel zal maken. De beleggers reageerden maandag fel. Op de beurs zakte het aandeel Tractebel Energia SA 5,8 procent tot 23,10 real.

Foto de Madeira-rivier in Brazilië 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud