Suez herhaalt geloof in fusieproject met Gaz de France

De raad van bestuur van de Franse energiegroep Suez blijft de fusie met zijn Franse sectorgenoot Gaz de France (GdF) "de beste strategische optie" vinden voor de aandeelhouders, de werknemers en de klanten van het bedrijf.

(tijd) Dat meldt Suez vrijdag in een persbericht. Suez liet verder weten dat de vooruitzichten voor 2006 "excellent zijn". Het bedrijf rekent nu op een nettowinst van 3,5 miljard euro.

De raad van bestuur van Suez kwam vrijdagmiddag voor de eerste keer samen nadat het Franse Grondwettelijke Hof vorige week had beslist een eventuele fusie met Gaz de France pas kan na de vrijmaking van de Franse energiemarkt in juli 2007. Suez en Gdf hadden gehoopt het fusieproject nog voor de Franse presidentsverkiezingen in mei volgend jaar af te ronden.

De raad van bestuur van Suez zegt akte te hebben genomen van die beslissing. Gedelegeerd bestuurder en voorzitter Gerard Mestrallet krijgt nu de opdracht "de onderhandelingen verder te zetten en te onderzoeken welke stappen er moeten worden genomen om tot het gewenste resultaat te komen". "We zullen dus verder praten met de mensen van Gaz de France om de fusie tot een goed einde te brengen," zegt Suez-woordvoerder Guy Dellicour.

The Financial Times schreef vrijdag dat de raad van bestuur zich zou buigen over een nieuw voorstel voor een aandelenruil van Suez-topman Mestrallet. Volgens de krant stelt Mestrallet voor dat de Franse overheid een belang van 51 procent behoudt in Gaz de France en een belang van 20 procent neemt in Suez. Op die manier zou Gaz de France niet geprivatiseerd hoeven te worden, wat in het huidige fusievoorstel een noodzakelijke vereiste was. Suez zou geleidelijk aaan zijn belang in GdF optrekken, om tegen juli volgend jaar een participatie van 49 procent te hebben. De Franse staat zou tegen dan een belang van 34 procent in Suez aanhouden. Woordvoerder Dellicour wilde geen commentaar kwijt op het bericht in The Financial Times.

Suez wijst er verder op dat al zijn activiteiten dit jaar sterk zijn gegroeid. Het nettoresultaat zou dit jaar uitkomen op 3,5 miljard euro, het hoogste peil ooit. Die sterke prestatie is te danken aan de huidige strategie die momenteel op stand-alone-basis werd gevolgd, merkt Suez nog op. Die strategie heeft er volgens het bedrijf voor gezorgd dat het aandeel Suez tot de best presterende waarden in de sector behoort. Dat toont volgens Suez aan dat het als alleenstaand bedrijf nog altijd veel waarde kan creƫren.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud