Advertentie
Advertentie

Suez nuanceert berichten over bouw nieuwe kerncentrale

De Franse energie- en nutsgroep Suez ontkent dat ze een beslissing heeft genomen om een nieuwe kerncentrale te bouwen nabij het Franse Avignon. Volgens het bedrijf zijn de eerdere persberichten daarover "niet exact". Dat meldt Suez donderdag in een persbericht.

(tijd) De krant Le Soir meldde eerder deze week dat Suez via zijn dochter Electrabel tegen 2015 een kernreactor van het type EPR wil bouwen op de site van Tricastin, in Saint-Paul-Trois-Châteux nabij Avignon. Volgens de krant zou Suez al een overeenkomst hebben bereikt met de eigenaars van de site en met de Franse constructeur van kerncentrales Areva. Electrabel wenste toen niet in te gaan op het bericht.

In een reactie op het artikel in Le Soir zegt Suez nu dat 'elke beslissing over de bouw van nieuwe capaciteit in Europa een proces van lange duur is waarbij vele voorafgaande etappes moeten worden genomen, zeker wat betreft overleg en de beslissingen van de lidstaten."

Suez zegt in het persbericht wel "dat nucleaire energie de basis vormt van zijn ontwikkelingsstrategie." De groep herhaalt nog eens dat de raad van bestuur van Electrabel het management in 2004 had gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken en om de nodige contacten te leggen om over een nucleaire productiecapaciteit van het type EPR te kunnen beschikken.

Via zijn dochter Electrabel baat Suez momenteel 7 kernreactoren uit in België. In Frankrijk heeft de energiegroep participaties in de centrale van Chooz en Tricastin.

Pieter Suy - pieter.suy@tijd.be

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud