Suez presteert beter dan verwacht in eerste jaarhelft

De Franse energie- en nutsgroep Suez heeft in de eerste zes maanden een bedrijfswinst gerealiseerd van 2,8 miljard euro. Dat is ruim 17 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en beter dan analisten hadden verwacht. Met de betere cijfers lijkt de groep, die momenteel een fusie met Gaz de France voorbereidt, perfect op koers om zijn doelstellingen voor heel 2007 te halen.

(tijd) De bedrijfskasstroom (ebitda) steeg in het eerst halfjaar met 10,4 procent tot 4,1 miljard euro. De nettowinst daalde in het eerste halfjaar wel met 14 procent tot 1,9 miljard euro. De terugval is te wijten aan het feit dat de halfjaarwinst vorig jaar werd opgekrikt door eenmalige opbrengsten uit de verkoop van enkele participaties. Op vergelijkbare basis steeg de nettowinst met 11,8 procent.

Suez had eerder al omzetcijfers voor het eerste halfjaar bekendgemaakt. Ondanks de negatieve impact van de warme winter was de omzet met 6,2 procent gestegen tot 23,73 miljard euro. De dalende verkoopscijfers werden grotendeels gecompenseerd door de hogere elektriciteitsprijzen, vooral in de Benelux.

Dankzij de uitstekende halfjaarcijfers bevestigt Suez ook zijn doelstellingen voor heel 2007: een groei van de bedrijfswinst met boven de 15 procent en een toename van de bedrijfskasstroom met meer dan 10 procent.

De energiegroep herbekeek ook haar ambities voor de middellange termijn. Tegen 2010 wil het bedrijf een bedrijfskasstroom van meer dan 10 miljard euro realiseren en voor meer dan 20 miljard euro investeren terwijl het rendement op kapitaaluitgaven een getal van twee cijfers moet blijven.

Suez werkt momenteel aan een fusie met het Franse staatsgasbedrijf Gaz de France, maar de toekomst van dat project blijft onzeker. De Franse president Nicolas Sarkozy zou pas zijn fiat voor de fusie willen geven als Suez zijn milieupoot afstoot. De gedelegeerd bestuurder van Gaz de France, Jean-François Cirelli, liet gisteren nog optekenen dat het Franse energiehuwelijk afhankelijk is van de goede wil van Suez.

Tijdens een persconferentie donderdag hamerde de gedelegeerd bestuurder van Suez, Gerard Mestrallet, er nog maar eens op dat de fusie met Gaz de France 'een zeer goed industrieel project 'is. De milieudivisie afsplitsen lijkt Mestrallet geen goed idee. 'Suez Environnement groeit snel en creëert waarde,' klonk het.

Wat Mestrallet betreft is de energiegroep klaar om samen te smelten met Gaz de France, maar als het project niet slaagt kan Suez nog steeds een zelfstandige koers blijven varen.

Pieter Suy

Maarten Gommeren

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud