Advertentie

Suez rondt financiering nieuwe Braziliaanse waterkrachtcentrale af

Suez Energy International, een onderdeel van de Frans-Belgische nutsgroep Suez, heeft de financiering voor de bouw van een nieuwe waterkrachtcentrale in Brazilië afgerond. De financiering van het project, dat São Salvador werd gedoopt, valt in een beslissende plooi nu de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES 206,2 miljoen euro in leningen voorziet.

(tijd) Het totale investeringsbedrag voor de São Salvador-waterkrachtcentrale, die een capaciteit van 241 MW zal hebben, wordt geraamd op 306,6 miljoen euro. 67,3 procent van die som zal dus door BNDES geleverd worden. De 206,2 miljoen euro die BNDES leent aan Suez Energy International, zal in twee delen gesplitst worden. BNDES levert een directe lening ter waarde van 68,7 miljoen euro. De resterende 137,5 miljoen euro wordt door middel van een indirecte lening bij een groep andere banken gehaald, namelijk Unibanco, Bradesco, ItauBBA, BSCH, Santander en Votorantim. Beide leningen hebben een looptijd van 14 jaar.

Suez Energy International heeft de totale gegarandeerde energieproductie van de centrale, hetzij 148,5 MW, al verkocht op de Braziliaanse energieveilingen op 10 oktober 2006. De verkoop werd gesloten in de vorm van 30-jarige aankoopcontracten voor elektriciteit met distributiemaatschappijen. De contracten gaan in vanaf 2011.

Suez Energy International haalde de concessie voor de São Salvador-centrale binnen in 2001. De centrale zal gelegen zijn tussen de deelstaten Tocantins en Goiás, op 80 kilometer van de Cana Brava-waterkrachtcentrale. Die is eigendom van Tractebel Energie, een Braziliaanse dochteronderneming van Suez. Als de commerciële exploitatie van de São Salvador-centrale voor 2011 van start zou gaan, zal Suez de stroom verkopen aan de klanten van Tractebel Energia en aan de vrije markt. Dat laat Mauricio Bähr, de gedelegeerd bestuurder van Suez Energy Brazil, weten.

Het nieuwe São Salvador-project kadert in het programma voor versnelde groei (PAC). Dat werd onlangs door de Braziliaanse regering aangekondigd en geniet gunstige financieringsvoorwaarden. Volgens Dirk Beeuwsaert, gedelegeerd bestuurder van Suez Energy International, zal Suez dankzij het São Salvador-project haar positie als eerste onafhankelijke elektriciteitsproductent in Brazilië versterken.

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud