Suez ziet omzet 6 procent stijgen, bevestigt jaardoelstelling

De Franse nutsgroep Suez haalde in de eerste zes maanden van 2007 een omzet van 23,73 miljard euro. Dat is een stijging van 6,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Suez bevestigt zijn doelstellingen voor het hele boekjaar, zo klinkt het in een persbericht.

(tijd) De omzetgroei is voor 3,7 procent toe te schrijven aan organische groei. De toename is volgens Suez onder meer te danken aan de stijgende elektriciteitsverkoop, een sterke LNG-activiteit (Liquified natural gas) en dubbelcijferige organische groei in China, Australie en het Midden-Oosten.

Behalve organisch, werd de omzetgroei opgekrikt door de hogere gasprijs en door consolidatie-effecten. Wisselkoerseffecten, vooral dan de zwakke positie van de dollar, betekenden voor Suez een verlies in omzet van 192 miljoen euro.

Suez bevestigt zijn doelstellingen voor het boekjaar 2007. Voor 2007 streeft Suez naar een ebitda-groei van meer dan 10 procent en een groei van het courant operationeel resultaat van meer dan 15 procent.

Suez Energy Europe, de afdeling waar stroomproducent Electrabel en aardgasdistributeur Distrigas toe behoren, was goed voor 8,8 miljard euro van de totale omzet van 23,73 miljard euro in het eerste halfjaar. Van de vier afdelingen neemt Suez Energy Europe daarmee het grootste deel van de omzet van de Franse nutsgroep voor zijn rekening.

In de eerste zes maanden van 2007 nam de verkoop van Suez Energy Europe toe met 4,6 procent. De afdeling boekte een organische groei van 0,7 procent. Zonder invloed van de weersomstandigheden bedroeg die 7,7 procent. De elektriciteitsverkoop kende een organische groei van 9,8 procent. Die toename is het resultaat van een evolutie van de prijzen in Europa en een stijging van de volumes, zegt Suez. Bij de gasverkoop viel er een daling van 17,6 procent van de door Electrabel verkochte gasvolumes te noteren. Volgens Suez is die grotendeels toe te schrijven aan de impact van de weersomstandigheden op de verkoop aan klanten in de Benelux. Distrigas, dat ook weersgevoelig is, boekte een organische groeidaling van 13 procent of 166 miljoen euro.

De afdeling Suez Energy International kende een organische groei van 10,4 procent of 297 miljoen euro. De afdeling noteerde daarmee de grootste organische groei van de vier afdelingen. Die is volgens Suez onder meer te danken aan het dynamisme, de prijsstijgingen en de sterke groei van de energievraag in Noord-Amerika (+118 miljoen euro), Azië en het Midden-Oosten (+37 miljoen euro) en Latijns-Amerika (+87 miljoen euro). De LNG-activiteit van Suez International was goed voor 55 miljoen euro van de groei van 297 miljoen euro. Het aandeel van Energy International in de totale omzet voor het eerste halfjaar van Suez bedraagt 3,2 miljard.

Bij Suez Energy Services, de dienstenpoot van de Franse nutsgroep, bedroeg de organische groei van de verkoop 3,3 procent of 172 miljoen euro. Zonder de impact van het weer, komt die groei uit op 5,6 procent. De omzet van de afdeling kwam uit op 5,6 miljard euro.

Suez Environnement, goed voor een omzet van 6,2 miljard euro, boekte in het eerste halfjaar een groei van 5,1 procent of 270 miljoen euro. Dat is in lijn met de doelstellingen voor 2007-2009, laat Suez weten.

De bruto groei van Suez' milieupoot bedroeg 11,7 procent of 649 miljoen euro. De verkoop van Water Europa, afvalbeheer Europa en de Internationale activiteiten zat in de lift. De engineeringsactiviteiten boekten daarentegen een groeidaling van 10,7 procent als gevolg van de levering van een ontziltingsinstallatie van Perth.

Koen Dedobbeleer koen.dedobbeleer@tijd.be

Roel Verrycken roel.verrycken@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud