Advertentie

Suncor Energy koopt Petro-Canada

©Bloomberg News

Suncor Energy, 's werelds op een grootste ontwikkelaar van teerzanden die zware olie bevatten, koopt Petro-Canada in een transactie die het bedrijf waardeert op 16,9 miljard Canadese dollar (10 miljard euro). De overname creëert de grootste Canadese energiemaatschappij en wordt volledig in aandelen gefinancierd.

(tijd) - De aandeelhouders van Petro-Canada zullen 1,28 aandelen van de fusiemaatschappij ontvangen voor ieder aandeel dat ze in hun bezit hebben. Voor de aandeelhouders van Suncor Energy is de verhouding 1 op 1. De overname houdt een premie in van 25 procent bovenop de gewogen gemiddelde beurskoers van Petro-Canada over 30 dagen.

De transactie moet Suncor minder afhankelijk maken van de relatief dure teerzanden nadat de prijzen voor ruwe olie het voorbij jaar kelderden. Suncor rapporteerde in januari het eerste kwartaalverlies in zijn geschiedenis en snoeide fors in zijn investeringsbudget. Toch worden de Canadese teerzanden gezien als een van de belangrijkste oliebronnen van de komende jaren. Total en Shell investeerden er al volop.

De fusiegroep zal beschikken over gecombineerde reserves ten belope van 7,5 miljard vaten, bestaande uit bewezen en waarschijnlijke reserves, bovenop het geschatte equivalent van 19 miljard vaten aan potentiële (contingente) reserves.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud