Advertentie

'Te veel groene energie voor stroomnet'

Ons stroomnet kan een massale toevoer van groene stroom niet aan. Op een zonnige dag produceert het almaar groeiend aantal zonnepanelen in ons land zoveel energie dat de niet gebruikte stroom via het net verdwijnt.

(belga) - "En daar is ons stroomnet niet voor ontwikkeld, het is gemaakt voor eenrichtingsverkeer", zegt Simon Van Wymeersch, woordvoerder van netwerkbeheerder Eandis, in Het Laatste Nieuws.

"Ons stroomnet - en ook dat in andere landen - is ontwikkeld om energie van de leverancier naar een klant te brengen", legt Van Wymeersch uit.

"Maar daar is verandering in gekomen sinds de komst van zonnepanelen, windmolens en warmtekrachtkoppelingsinstallaties, die naast elektriciteit ook warmte maken. Produceren die systemen te veel energie voor de eigenaar - een gezin of bedrijf - dan wordt dat stroomoverschot via het netwerk naar de leverancier gestuurd, die het dan op zijn beurt weer verdeelt. Plots heb je op die manier een tweerichtingsverkeer van stroom. Momenteel zorgt dat hoogstens voor een storing, een lamp die al eens iets minder gaat branden in een straat vol zonnepanelen. Wordt dat tweerichtingsverkeer echter zwaarder, en in de toekomst wordt dat zeker het geval, dan krijgen we wel problemen."

Daarom zitten de netwerkbeheerders momenteel aan tafel met de overheden en de VREG - de Vlaamse reguleringsinstantie voor de elektriciteits- en gasmarkt - om te zien hoe het net aangepast kan worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud