'Te weinig geld voor afbouw kerncentrales'

Het Niras, de overheidsinstelling die waakt over het nucleaire afval, heeft de grootste twijfels bij de manier waarop Electrabel de afbouw van de kerncentrales en de berging van het nucleair afval voorbereidt. In een geheim rapport dat De Morgen kon inkijken, schrijft het Niras dat Synatom, de dochter van Electrabel die het spaarpotje voor de nucleaire schoonmaak beheert, geen flauw benul heeft van wat de operatie zal kosten.

(belga) In zijn prognoses onderschat Synatom een reeks kosten voor de ontmanteling van de reactoren en hanteert het te krappe onzekerheidsmarges, luidt het. Intussen bestaat er nog altijd geen zekerheid over de manier waarop het kernafval veilig kan worden gestockeerd, laat staan dat er zicht is op het kostenplaatje.

Voor volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux van Groen! is de conclusie duidelijk. "De samenleving zal opdraaien voor de kosten van de kerncentrales."

Momenteel heeft Synatom een provisie aangelegd van 4,6 miljard euro, geld dat niet door de overheid wordt beheerd maar dat wordt belegd.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud