Test-Aankoop hekelt stijgende taksen op elektriciteitsprijzen

De consumentenorganisatie Test-Aankoop vraagt de Belgische energieregulator CREG krachtig op te treden tegen de stijgende heffingen op de elektriciteit. Drie jaar na de liberalisering van de Vlaamse energiemarkt wordt de elektriciteitsfactuur opnieuw duurder, deels ten gevolge van de gestegen brandstofprijzen maar ook van de verhoging van Vlaamse heffingen.

De Vlaamse gas- en elektriciteitsmarkt werd op 1 juli 2003 vrijgemaakt. Brussel en Wallonië volgen op 1 januari 2007. Test-Aankoop stelt vast dat in eender welk gewest het standaardtarief voor elektriciteit en gas voor geen enkel profiel de voordeligste keuze is. 'Slapende klanten moeten dringend hun keuze maken', benadrukt de organisatie. Via het telefoonnummer 02/542.33.91 of www.test-aankoop.be kunnen de consumenten tot eind januari het voor hen voordeligste tarief opzoeken.

Test-Aankoop stelt na drie jaar van tariefdalingen vast dat de elektriciteitsfactuur opnieuw duurder wordt, 'alle beloftes van prijsverlagingen ten spijt'. Een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh kostte in 2003 510 euro, tegen 523 euro dit jaar. De concurrentie tussen de leveranciers en de inspanningen van de transport- en distributienetbeheerders totnogtoe worden tenietgedaan door de duurdere brandstofprijzen en de verhoging van allerlei taksen. In Vlaanderen stegen de heffingen met 221,8 procent of 25,25 euro. Voorts hebben de distributienetbeheerders voor 2007 hogere distributietarieven voorgesteld en ook de uitbreiding van het nachttarief naar het weekend doet de kosten oplopen. Test-Aankoop vraagt de CREG hiertegen krachtig op te treden.

Onwettige voorwaarden

De consumentenorganisatie stelt daarnaast de geïndexeerde contracten en contractvoorwaarden aan de kaak. Geïndexeerde of variabele tarieven zijn risicovol, luidt het. Zo stijgt het normaal tarief van Luminus Budget met 33,1 procent en het exclusief nachttarief met 48,8 procent als de parameters gemiddeld stijgen met het percentage van de voorbije drie jaar. Nuon Flex biedt volgens Test-Aankoop de goedkoopste geïndexeerde tarieven aan.

Op het vlak van de contractvoorwaarden is Ecopower de beste leerling van de klas, Nuon de slechtste. 'De contracten zijn een stuk beter dan voorheen, maar bevatten nog heel wat pijnpunten', stelt Test-Aankoop. Vaak wordt de consument het recht om te verzaken ontzegd. De helft van de leveranciers laat de consument niet uitstappen bij een verhuis, terwijl het sectorale akkoord dat wel toestaat. Nog erger zijn de voorwaarden die in strijd zijn met de wet op de handelspraktijken. Zo wimpelen sommige leveranciers elke aansprakelijkheid af bij onderbrekingen in de energielevering of behouden zich het recht om de tarieven, soms zelfs de vaste, en de voorwaarden van een contract van bepaalde duur eenzijdig te wijzigen. Test-Aankoop vraagt de federale minister van Consumentenzaken Freya Van Den Bossche de nodige maatregelen te nemen.

De consumentenorganisatie neemt tot slot geen genoegen met de regeling die Vlaams minister Kris Peeters uitwerkte voor de aansprakelijkheid van de netbeheerders in geval van stroomonderbrekingen. 'Een vrijstelling van 250 euro levert de consument geen concreet voordeel op en aangeven of het een zware of gewone fout van de energienetbeheerder betreft, wordt overgelaten aan de beheerder zelf', aldus Test-Aankoop. Het spreekt voor zich dat de beheerder er geen baat bij heeft een zware fout te erkennen.

Goedkoopste

De organisatie becijferde dat Ecopower in Vlaanderen de goedkoopste elektriciteitsleverancier is wat betreft het normaal tarief. Voor het tweevoudig tarief bieden Essent en Nuon de laagste prijzen. Voor het profiel met verwarming op elektriciteit zijn Nuon Flex en Electrabel de goedkoopste leveranicers. In Brussel biedt Electrabel doorgaans het voordeligste tarief, maar Test-Aankoop beveelt Lampiris aan die op de tweede plaats prijkt omwille van zijn vaste tarieven, die op lange termijn voordeliger kunnen zijn.

Op de gasmarkt biedt Essent voor bijna alle scenario's de voordeligste tarieven. De duurste tarieven zijn voor rekening van Luminus. In Brussel is Lampiris voor alle verbruiksprofielen de goedkoopste, gevolgd door ECS Gas (Electrabel).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud