TNK-BP doet mee in opbod voor activa van Ioukos

De Russisch-Britse oliegroep TNK-BP zal meebieden in de openbare verkoop van de activa van Ioukos, de voormalige nummer één van de Russische petroleumsector.

(belga) Normaal gezien zullen de activa volgende dinsdag verkocht worden en TNK-BP hoopt daarmee een belang van 9,44 procent in het Russische staatsoliebedrijf Rosneft te kopen. Dat heeft de woordvoerder van TNK-BP vrijdag gezegd. Concreet wil TNK-BP een belang van 9,44 pct verwerven in het Russische staatsoliebedrijf Rosneft. Dat belang maakt deel uit van de resterende bezittingen van het teloorgegane olieconcern Ioukos.

"We zijn geïnteresseerd in de activa en we willen meedoen aan het bieden", heeft woordvoerder Peter Henshaw van TNK-BP verklaard. Het is de eerste keer dat TNK-BP uitdrukkelijk interesse toont. De bedrijven die willen bieden in de openbare verkoop, hebben tot vandaag/vrijdag 17 uur lokale tijd (14u GMT) de tijd om hun biedingen in te dienen. TNK-BP zal bij de verkoop het hoofd moeten bieden aan Rosneft, dat eveneens aast op een deel waarvan de startprijs op 195,5 miljard roebels (5,6 miljard euro) is vastgelegd. Rosneft, grotendeels eigendom van de Russische staat, ging in het begin van de week een enorme lening van 22 miljard dollar (16,5 miljard euro) aan. Dat geld hoopt de groep vooral te investeren in de aankoop van activa van Ioukos. De woordvoerder van TNK-BP heeft overigens bevestigd dat huidig BP-topman John Browne en zijn opvolger Tony Hayward vrijdag Russisch president Vladimir Poetin zullen ontmoeten in het Kremlin. De details over dat onderhoud zijn niet bekend, maar volgens de Russische pers zal er behalve over Ioukos ook over Gazproms mogelijk aandeel in het kapitaal van TNK-BP gepraat worden. BP heeft tot nu toe de helft van dat kapitaal in handen en de andere vijftig procent zijn van het Russische consortium Alfa Group, dat de groepen Access Industries en Renova bundelt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud