Total boekt lagere kwartaalwinst door goedkopere olie

De Frans-Belgische oliemaatschappij Total heeft in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst, deel van de groep, geboekt van 3,049 miljard euro, tegenover 3,683 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Dat komt neer op een daling van 17 procent. Dat meldt Total in een persbericht.

(tijd) De omzet daalde in het eerste kwartaal van 2007 met 3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2006 tot 37,043 miljard euro. De bedrijfskasstroom groeide met 32 procent tot 6,388 miljard euro.

CEO Thierry Desmarest verwijst in het persbericht naar de lagere prijs voor Brent-Noordzeeolie in het eerste kwartaal van 2007 ten opzichte van een jaar eerder. Daar kwam nog een forse daling van de gasprijs in het Verenigd Koninkrijk bovenop. De raffinagecapaciteit werd beperkt door verschillende onderhoudsbeurten in de raffinaderijen.

De upstreamactiviteiten kenden een daling van de bedrijfswinst met 18 procent tot 1,961 miljard euro ten opzichte van vorig jaar. De downstreamactiviteiten deden het 9 procent beter en zetten een bedrijfswinst van 708 miljoen euro neer. De afdeling chemie was goed voor een bedrijfswinst van 279 miljoen euro, een stijging met 47 procent ten opzichte van 2006.

De investeringen in het eerste kwartaal daalden met 12 procent tot 2,414 miljard euro. Total heeft in het eerste kwartaal de productiecapaciteit van het Dalia-olieveld in Angola succesvol opgedreven en kan binnenkort beginnen met de ontginning van het Rosaveld in Angola (tweede kwartaal) en het Dolphinveld in Qatar (derde kwartaal).

Total geeft geen becijferde financiele vooruitzichten voor 2007. De groep zegt wel in 2007 een 'significante' productiegroei te verwachten, maar die groei zal lager zijn dan 6 procent door een verwachte lagere bijdrage uit Azerbeidjan en Venezuela en wegens de aanhoudende onzekerheid rond de toestand in Nigeria.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud