Advertentie

VS waarschuwen buitenlandse oliebedrijven met belangen in Iran

De Verenigde Staten sluiten niet langer sancties uit tegen buitenlandse energiebedrijven die Iran helpen bij het winnen van aardgas of olie. Volgens de New York Times waarschuwde de regering-Bush bedrijven als het Brits-Nederlandse Shell, het Spaanse Repsol of het Maleisische SKS al impliciet dat dergelijke sancties als drukkingsmiddel gebruikt kunnen worden in het conflict rond het Iraanse nucleaire programma.

(belga) Enkele op stapel staande projecten in Iran zouden hierdoor in het gedrang komen, schrijft de NYT. Zo onder meer het miljardenproject van Shell en Repsol rond gaswinning voor de kust van Iran. "We proberen verschillende drukkingsmiddelen tegen Iran te creëren, zowel in de privésector als in de openbare sector", zegt Nicholas Burns, onderminister van Buitenlandse Zaken, in de krant. Toch wil de regering elke vorm van boycot of dreiging vermijden, uit angst dat de energieprijzen hierdoor fors zouden stijgen.

De VS en Europa verdenken Iran ervan zijn nucleaire installaties te gebruiken voor de ontwikkeling van een kernwapen. Teheran houdt echter vol dat zijn nucleair programma enkel bedoeld is voor burgerlijke doeleinden. Onder druk van de VS nam de VN-Veiligheidsraad eind december al enkele economische sancties tegen Iran aan. Later deze week volgt mogelijk een uitbreiding van die sancties.

Toch vinden sommige leden van het Amerikaanse Congres de inspanningen van de Amerikaanse regering nog niet voldoende. Vooral de Democratische parlementsleden zouden er volgens de New York Times op aandringen om een wet uit 1996, rond sancties voor buitenlandse bedrijven die actief zijn in Iran, actief toe te passen. De wet verplicht de regering om stappen te ondernemen tegen elk buitenlands bedrijf dat zaken doet in Iran, tenzij de president de sancties tegenhoudt "uit nationale veiligheidsoverwegingen". De wet was destijds controversieel, vooral in Europa, omdat het erop leek dat de VS hiermee hun wetten oplegden aan buitenlandse bedrijven en naties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud