Winst Total stabiliseert in 2e kwartaal

Total, het op twee na grootste olieconcern in Europa, heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst behaald van 3,41 miljard euro, vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar eerder.

(betten) De volledig verwaterde winst per aandeel daalde van EUR 1,45 naar EUR 1,36. Analisten geraadpleegd door Thomson gingen gemiddeld uit van een winst van EUR 1,41. De omzet daalde in het tweede kwartaal met 4% van EUR 41 tot EUR 39 miljard.

CEO Christophe de Margerie zegt in een toelichting. 'In het tweede kwartaal veerden de olieprijzen terug naar een hoog niveau die dicht in de buurt kwamen van 2006. De prijzen voor aardgas daarentegen vielen in sommige markten terug, met name in de kernmarkt Verenigd Koninkrijk.'

De raffinagemarges in Europa waren volgens De Margerie sterk, wat volgens hem opmerkelijk is gezien het grote aantal tijdelijke sluitingen vanwege onderhoud gedurende het kwartaal. De marktomstandigheden voor petrochemie blijven volgens de CEO gunstig.

De upstreamactiviteiten kenden een daling van de bedrijfswinst met 13% tot EUR 2,092 miljard ten opzichte van vorig jaar. De winst van downstreamactiviteiten liet eveneens een daling zien, van 4% tot EUR 755 miljoen. De afdeling chemie liet wel een stijging van de winst zien van EUR 191 miljoen naar EUR 234 miljoen, een stijging van 23%.

De investeringen in het tweede kwartaal daalden licht van EUR 2,779 miljard tot EUR 2,690 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud