552 probleembanken in Verenigde Staten

Foto EPA ©EPA

In het derde kwartaal kregen de Verenigde Staten er meer dan 100 probleembanken bij. Met 552 in moeilijkheden verkerende banken, was het aantal in 16 jaar niet zo hoog. Dat meldt de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), de overheidsinstelling die de spaartegoeden van Amerikanen moet verzekeren.

(tijd) - De FDIC richtte daartoe een verzekeringsfonds op. Dat fonds loopt echter aan een hoog tempo leeg. In het derde kwartaal ging het zelfs voor 8,2 miljard dollar in het rood. De snelle daling heeft alles te maken met de golf van bankfaillissementen die de VS overspoelt. Alle failliete instellingen - al 124 dit jaar - komen immers terecht bij de FDIC, die de activa overneemt in de hoop er kopers voor te vinden.

Door de deposito's, kredietportefeuilles en filialen van inbeslaggenomen banken snel te verkopen, kan de FDIC de kostprijs voor de belastingbetaler minimaliseren. Probleem is echter dat er in het huidige klimaat weinig honger is naar de activa van failliete banken. Welke financiƫle instelling heeft geld op overschot?

De FDIC heeft nu 552 banken op zijn vertrouwelijke probleemlijst, die samen activa van bijna 350 miljard dollar vertegenwoordigen. Mogelijk volgt er dus nog een reeks faillissementen, die het verzekeringsfonds verder zou kunnen onder druk zetten. Voorlopig maakt de FDIC zich officieel nog geen zorgen over het verlies van 8,2 miljard voor het fonds. 'Dat kunnen we goedmaken met vooruitbetalingen op voor 45 miljard dollar uitstaande rekeningen', aldus de FDIC.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud