Advertentie
Advertentie

Aandeelhouders Commerzbank keuren instap Berlijn goed

Martin Blessing, de gedelegeerd bestuurder van Commerzbank. (foto: epa) ©EPA

De aandeelhouders van Commerzbank hebben zaterdag bijna unaniem de instap van de Duitse regering in de bank goedgekeurd. Berlijn neemt een belang van 25 procent plus een aandeel. De instap is nodig om de bank voldoende liquiditeiten te garanderen in de huidige crisis.

(tijd) - Begin dit jaar verdedigde de Duitse regering haar Commerzbank-instap met 10 miljard euro belastinggeld. 'Op die manier is de fusie tussen Commerzbank en Dresdner Bank veiliggesteld', stelde een woordvoerder van de Duitse minister van Financiën. De vrees bestond dat die Duitse bank alsnog in buitenlandse handen zou komen.

Vorig jaar deed Commerzbank ook al een beroep op overheidssteun. Ze kreeg toen 8,2 miljard en een garantie van 15 miljard.

De Duitse staat liet weten slechts tijdelijk aandeelhouder van Commerzbank te willen blijven. Als de aandelenkoers het toelaat, verkoopt de Duitse regering het belang van 25 procent plus één aandeel weer, luidde het. In ruil voor de kapitaalinjectie in Commerzbank krijgt de staat een vetorecht bij belangrijke beslissingen. Voorts kan hij op twee zitjes in de raad van bestuur rekenen.

Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering ventileerden tal van kleine aandeelhouders hun woede over de dure overname van Dresdner Bank in volle financiële crisis. Door de acquisitie moest Commerzbank bij de overheid aankloppen voor steun.

Commerzbank heeft op zijn balans nog voor 38 miljard euro toxische activa staan. Topman Martin Blessing verzekerde dat de bank er zich van zal ontdoen zonder daarbij de toevlucht te moeten nemen tot het overheidsplan voor 'bad banks'.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud