Advertentie

Aandeelhouders voorlopig grote winnaars

Wat de ontwikkelingen de komende dagen en weken omtrent ABN Amro ook zijn, de aandeelhouders van de Nederlandse bank zijn voorlopig de grote winnaars. Dat stelden analisten dinsdag, nu bekend is dat ABN Amro en de Britse branchegenoot Barclays exclusieve fusiegesprekken voeren.

(belga) Maandag steeg de koers van het aandeel ABN Amro al met bijna 10 procent tot 29,86 euro, het hoogste niveau ooit. Dinsdag ging de koers verder omhoog met bijna 4 procent tot 31,09 euro. De meeste grote buitenlandse zakenbanken hebben hun koersdoelen en beleggingsadviezen voor ABN inmiddels verhoogd.

ABN bevestigde maandagavond na eerdere geruchten de exclusieve gesprekken met Barclays. Een bundeling van de twee banken zou leiden tot de op een na grootste bank in Europa en de vijfde bank wereldwijd.

Of de fusie slaagt, valt nog maar te bezien. "De aandeelhouders zijn voorlopig de grote winnaaars", aldus FBS Bankiers. Volgens de zakenbank liggen er andere banken op de loer waar meer kostenvoordelen mee zijn te behalen. Barclays en ABN Amro kennen weinig overlappende activiteiten.

Barclays is in het onderhandelingsproces de bovenliggende partij. Het balanstotaal van de Britse bank is 1460 miljard euro, dat van ABN 987 miljard euro. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch houdt rekening met een bod van Barclays van 33,50 euro per aandeel. Daarmee wordt de Nederlandse bank gewaardeerd op ongeveer 64 miljard euro.

Financieel experts rekenen op een overnameprijs van 30 tot 38 euro per aandeel, zo bleek maandag uit een peiling van De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) onder veertien analisten. Deze steekproef werd door de beleggersclub gedaan voordat ABN Amro officeel bevestigde met Barclays te praten. Meer dan de helft van de ondervraagde marktvorsers gaf aan te verwachten dat ABN Amro binnen twaalf maanden een andere eigenaar heeft.

Analisten houden rekening met rivaliserende biedingen mocht Barclays met een bod komen. De grootste bank van Europa, HSBC, zou de hoogste prijs kunnen bieden van 49 euro per aandeel, aldus Merrill Lynch. Maar dat is volgens de Amerikaanse zakenbank niet waarschijnlijk omdat HSBC problemen heeft op de Amerikaanse hypothekenmarkt waar alle aandacht naar uit gaat.

Dan zijn er nog de Spaanse banken Santander (41 euro per aandeel) en BBVA (38 euro per aandeel) die zich volgens Merrill Lynch in de strijd kunnen mengen en meer kunnen bieden dan Barclays. Dit vanwege gunstige belastingregelingen in Spanje ten aanzien van afschrijvingen op bezittingen.

Verder tipt Merrill Lynch de bank Royal Bank of Scotland, die iets meer kan bieden dan Barclays. Door de ontwikkelingen rondom ABN Amro houden analisten er sowieso rekening mee dat de consolidatieslag in het Europese bankwezen hiermee verder wordt aangewakkerd.

Er waren ook kritische geluiden te horen, vooral uit het financiële centrum in Londen. Aandeelhouders van Barclays zijn bang voor verwatering van hun aandeel als een eventueel bod deels in aandelen wordt uitgebracht. Ook zien sommige waarnemers dat ontevreden aandeelhouders bij ABN Amro hun kans grijpen om een biedingsoorlog te orkestreren. De bank ligt al geruime tijd onder vuur van activistische aandeelhouders die vinden dat ABN al jaren ondermaats presteert in vergelijking met de concurrentie. Zij eisen opsplitsing van de bank of verkoop van diverse onderdelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud