Advertentie

ABN AMRO al in gesprek met Barclays voor brief beleggingsfonds

ABN AMRO voerde al verkennende gesprekken met het Britse Barclays over een mogelijke combinatie van de twee organisaties voordat de brief van het Britse beleggingsfonds TCI binnenkwam. Dat meldt een bron binnen de Nederlandse bank dinsdag tegenover het persagentschap Betten Beursmedia.

(betten) Vorige maand werd duidelijk dat het beleggingsfonds TCI een brief naar ABN AMRO heeft gestuurd met de oproep de bank op te splitsen of te verkopen. Ook het Toscafund roept op tot dergelijke stappen. Beide beleggers houden naar eigen zeggen ieder een belang van meer dan 1 procent in de bank.

Maandagavond bevestigden ABN AMRO en Barclays exclusief in gesprek te zijn. 'Als onderdeel van de strategie om waarde te creeren voor alle belanghebbenden, voert ABN AMRO exclusieve, inleidende besprekingen met Barclays', zo stelde de Nederlandse bank.

Bronnen dichtbij de situatie stellen dat de gesprekken die ABN AMRO voert met Barclays nog dertig dagen exclusief zijn.

ABN AMRO liet ook weten dat de gesprekken 'het resultaat zijn van een zorgvuldige afweging om een zeer complementaire partnership te creeren'. De bank benadrukte dat het niet zeker is of de gesprekken tot een transactie zullen leiden.

The Wall Street Journal meldt dinsdag op basis van bronnen dat Barclays meer dan 80 miljard dollar (60,2 miljard dollar) over heeft voor ABN AMRO. Analisten gaan gemiddeld uit van een overnameprijs van 62,5 miljard dollar, zo blijkt uit een peiling van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) onder veertien bankanalisten.

De Amerikaanse zakenkrant citeert ook een bron die stelt dat de twee banken binnen twee weken tot een overeenkomst zouden kunnen komen, en dat het hoofdkantoor van de mogelijke combinatie in Amsterdam wordt gevestigd.

Analisten wijzen op het feit dat de activiteiten van ABN AMRO en Barclays elkaar vooral aanvullen, en dat er weinig overlapping is. Er worden dan ook niet veel kostensynergieen voorzien.

Sinds de duidelijkheid over de brief van TCI op 21 februari is het aandeel ABN AMRO met zo'n 23 procent gestegen. Omstreeks 12.15 uur noteert het aandeel op Euronext Amsterdam 3,4 procent hoger op 30,95 euro. Eerder werd met 31,33 euro de hoogste koers ooit bereikt, een record dat overigens maandag al werd verbroken.

Ook aandeelhouders van Barclays lijken een combinatie met ABN AMRO wel te zien zitten. Op de Londense beurs noteert het aandeel 4,8 procent hoger.

(foto: epa)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud