Advertentie

ABN AMRO en Barclays mikken op Britse structuur

ABN AMRO en Barclays mikken in de fusiegesprekken op een Britse vennootschapsstructuur ofwel een Plc. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam, terwijl Barclays de bestuursvoorzitter mag leveren.

(tijd) Dit heeft Barclays dinsdag laten weten in een persbericht nadat eerder al mediaberichten van deze strekking verschenen.

ABN AMRO levert de 'chairman' van het bestuur, in Nederland vergelijkbaar met de positie van president-commissaris maar in het Angelsaksische model is er meer macht aan verbonden. Het toezicht op de combinatie zal worden gedaan door De Nederlandsche Bank (DNB)

Maandagavond lieten ABN AMRO en Barclays al weten exclusieve fusiegesprekken te voeren wat zou kunnen leiden tot de grootste pan-Europese bankenfusie ooit. Volgens Barclays bevinden de gesprekken zich nog altijd in een vroeg stadium en kan er geen zekerheid worden gegeven dat het zal leiden tot een transactie.

De gesprekken die de twee momenteel voeren hebben onder meer als uitgangspunt dat de gecombineerde entiteit een Plc wordt met de eerste beursnotering in Londen. De bank zal ook een secundaire notering op Euronext Amsterdam krijgen. De combinatie krijgt e e n bestuur en duidelijke governance en management structuren, zo stelt Barclays.

Volgens de Britse bank zal de uiteindelijke uitkomst van de gesprekken in het algemeen en met betrekking tot de uitgangspunten in het bijzondere afhangen van toestemming van meerdere regelgevende autoriteiten en andere belanghebbenden.

De combinatie ABN AMRO-Barclays zal niet de eerste Plc zijn met een hoofdkantoor in Nederland. Ook Royal Dutch Shell koos er, toen het houdstermaatschappijen Koninklijke Olie samenvoegde met Shell Transport & Trading, voor om het hoofdkantoor in Nederland te hebben en de bedrijfsvorm Brits.

De exclusiviteit voor ABN AMRO en Barclays duurt dertig dagen, zo stelde een bron dichtbij de situatie eerder dinsdag tegen Betten. Dit brengt het einde van de exclusiviteitsperiode dicht bij 26 april 2007, de dag waarop ABN AMRO de algemene aandeelhoudersvergadering houdt.

ABN AMRO zou zich op de aandeelhoudersvergadering moeten verdedigen tegen opstandige beleggers als TCI, die eerder aangaven te vinden dat de bank zich zou moeten opsplitsen of te koop zetten.

TCI, dat vorige maand een brief stuurde aan ABN AMRO met deze boodschap, liet in een reactie weten te vinden dat ABN AMRO ondanks de exclusieve gesprekken met TCI geen andere biedingen moet uitsluiten. TCI noemde de gesprekken wel bemoedigend, zo liet het in een verklaring weten.

Ondertussen heeft het aandeel ABN AMRO dinsdag op Euronext Amsterdam tot 4,6% gewonnen waarmee er op EUR 31,33 een nieuw all-time-high werd bereikt. Het aandeel sloot EUR 1,06 ofwel 3,5% hoger op EUR 31,00, waarmee de bank EUR 59,2 miljard waard is.

Met de koerssprong van bijna 10% maandag en de winst van vandaag, is ANB AMRO met een koerswinst van 27,3% sinds eind 2006 tot nu toe het best presterende AEX-fonds. In Londen heeft het aandeel Barclays tot 5,0% gewonnen.

Analisten houden er rekening mee dat Barclays vooral in aandelen zal betalen, waarbij de waarde van een eventueel bod door hen gemiddeld wordt geschat op zo'n EUR 33,00 per aandeel. Dit zou aan ABN AMRO een waarde toekennen van EUR 63 miljard.

Wel denken analisten dat Barclays een deel van ABN AMRO van de hand zal doen om zo een hogere prijs te kunnen betalen. Onder meer Antonveneta in Italie en LaSalle in de Verenigde Staten worden genoemd. Ook houden analisten rekening met belangstelling van andere partijen, waarbij onder meer Citigroup, HSBC, ING, BBVA en BNP Paribas worden genoemd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud