Advertentie

ADAF vangt bot bij Raad van State in Fortis-zaak

ADAF, de Luikse vereniging van misnoegde Fortis-aandeelhouders, heeft woensdag bot gevangen bij de Raad van State met een procedure tegen de ontmanteling van Fortis. De auditeur bij de Raad, die bijna steeds gevolgd wordt door de Raad zelf, verwierp namelijk de vraag van ADAF om een beslissing van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) in het Fortis-dossier te schorsen en te annuleren.

(tijd) - Het gaat om de beslissing van de FPIM om op 12 maart een nieuw akkoord te ondertekenen met diverse partijen, waaronder de Belgische staat, Fortis-holding en BNP Paribas, over onder meer de verkoop van net geen 75 procent van Fortis Bank aan BNP Paribas. De FPIM is rechtstreeks betrokken partij als eigenaar van Fortis Bank. Ze beheert de participatie van bijna 100 procent van de Belgische staat in de bank.

Fortis-aandeelhouder Christian Herin voerde namens ADAF voor de Raad van State aan dat de FPIM dat akkoord niet kan uitvoeren omdat ze door het te ondertekenen de rechtsregels schond. Als openbare instelling diende de FPIM Fortis Bank namelijk via een openbare aanbesteding op de markt te brengen in plaats van onderhands te verkopen aan BNP Paribas, luidde de redenering.

De auditeur oordeelde echter dat Herin geen rechtstreeks en persoonlijk belang kon aantonen en wees de procedure, die was aangespannen met grote hoogdringendheid, van de hand. Volgens de auditeur is Herin enkel indirect betrokken als aandeelhouder van Fortis-holding. De Raad van State zal snel volgen met een uitspraak.   

André-Philippe Vandesmal, de advocaat van ADAF, zei de indruk te hebben dat de auditeur al bij voorbaat besloten had de eis af te wijzen en daarrond zijn argumentatie bouwde. Vandesmal is ook verwonderd over de stelling van de auditeur dat het arrest van het hof van beroep van december, dat leidde tot een nieuwe overeenkomst met de Fransen en de algemene vergadering van februari, 'omstreden' is. 'Het arrest bestaat en is tot nader order niet verbroken door het Hof van Cassatie', aldus de advocaat.

ADAF heeft ook nog een procedure ten gronde lopen voor de Raad van State maar daarin wordt er niet voor 2010 gepleit. De organisatie, die fel gekant is tegen de ontmanteling van Fortis, spande ook een kort geding aan voor de rechtbank van koophandel maar daar wordt in tegenstelling tot eerdere berichten geen vonnis meer verwacht voor de algemene vergaderingen van Fortis van volgende week.

Indien de auditeur en eventueel ook de Raad ADAF gevolgd hadden, had dat de nieuwe deal met BNP Paribas opnieuw op de helling gezet en daardoor ook de algemene vergaderingen.

Bert Broens   

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud