Al 41 Amerikaanse banken over de kop

Sheila Bair, de voorzitster van de FDIC, de instelling die de deposito's van de Amerikanen garandeert (foto bloomberg)

In de VS hebben opnieuw vier kleine banken de deuren moeten sluiten. De teller voor dit jaar staat daarmee al op 41. Als dit tempo aanhoudt, stevenen de Verenigde Staten af op een nieuw record.

(tijd/belga) - Dit keer ging het om kleine banken in Georgia, Florida en Arizona. De hallucinante balans van de kredietcrisis staat op de website van de Amerikaanse deposito-verzekeraar FDIC, waar alle failliete Amerikaanse banken opgelijst staat. Vooral sinds begin 2008 loopt het aantal faillisementen in sneltempo op.

Veel kleine banken raken in de problemen omdat veel van hun schuldenaars hun werk verliezen en hun leningen niet meer kunnen terugbetalen. Aan het huidige tempo zullen er meer banken in faling gaan dan de 140 van vorig jaar.

Kleine en middelgrote banken in de VS zijn de grote verliezers van de kredietcrisis. Ze hebben veel blootstelling aan commercieel vastgoed, dat nog altijd in een grote crisis verkeert.

De grote banken -met uitzondering van investeringsbank Lehman Brothers- werden door de Amerikaanse overheid overeind gehouden met miljarden belastinggeld.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud