Advertentie

Amerikaanse banken hebben 65 miljard nodig

De negentien grootste Amerikaanse banken hebben zowat 65 miljard dollar (49 miljard euro) nodig om een recessie te weerstaan. Dat blijkt uit de uitgelekte resultaten van de zogenaamde stresstests. Voorlopig lijkt alleen Citigroup vers nieuw vermogen nodig te hebben; de andere banken kunnen preferente aandelen van de overheid omzetten in gewone aandelen.

(tijd) - De officiële resultaten van de stresstests op de negentien grootste Amerikaanse banken worden pas vanavond nabeurs in de VS vrijgegeven. De minister van Financiën, Timothy Geithner, zal de resultaten nadien, om 23 uur onze tijd, toelichten.

Maar de belangrijkste resultaten van de stresstest ziijn inmiddels uitgelekt. En die resultaten vallen, buiten verwachting, goed mee. De banken hebben zowat 65 miljard dollar (49 miljard euro) nodig, maar slechts een fractie is vers geld.

Geen vers kapitaal 

Sommoge banken, zoals JP Morgan Chase, hebben helemaal geen vers kapitaal nodig. Net zoals Goldman Sachs, Bank of New York Mellon en American Express.

In sommige gevallen hebben de banken wel nood aan vers kapitaal. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bank of America en Wells Fargo. Bank of America zou 34 miljard dollar aan eigen vermogen kunnen gebruiken. Maar de bank hoeft daarvoor geen vers kapitaal op te halen. Het kan preferente aandelen van de Amerikaanse overheid omzetten in gewone aandelen.

Wells Fargo zit in een identiek geval. Die bank heeft 15 miljard dollar nodig.

Bijkomend kapitaal 

De zwakste Amerikaanse bank, Citgroup, zou wél bijkomend kapitaal nodig hebben. Volgens Amerikaanse bronnen gaat het om 5 miljard vers kapitaal, bovenop de 45 miljard dollar die de overheid al in de bank gestoken heeft.

Ook GMAC, het kredietfiliaal van de noodlijdende autogroep GM, heeft vers kapitaal nodig. De kredietverstrekker kreeg tot nu toe nog maar 5 miljard van de overheid toegestopt. GMAC zou bijkomend nog een 11,5 miljard dollar nodig hebben.

De Amerikaanse overheid zou al klaar staan om dat filiaal te ondersteunen. De steun past in de redding van de Amerikaanse autosector.

Deposito's 

De onderzochte 19 banken vertegenwoordigen twee derde van de deposito’s in de VS. Honderden toezichthouders hebben gedurende 45 dagen de banken uitvoerig getest.

Ze onderzochten of de banken meer kapitaal nodig hadden. Ook peilden ze naar de kwaliteit van de kredietportefeuille, als de recessie nog dieper zou bijten.

De betrokken banken hebben tot 8 juni om hun herstelplannen voor te leggen aan de overheid. De banken kunnen enerzijds stukken activa verkopen om hun eigen vermogen te versterken en anderzijds het al toegezegde overheidsgeld omzetten in gewone aandelen. JV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud