Advertentie
Advertentie

Axa Bank verdacht van aandeel in witwaszaak

Het Antwerpse parket vervolgt AXA Bank als mededader van een grootschalige witwasoperatie. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Tijd. Het gaat over miljoenen euro's die destijds zijn geïnvesteerd in het gebouw Antwerp Tower. AXA voert achter de schermen een procedureslag om niet voor de strafrechter te moeten verschijnen. De bank laat weten dat ze gerust is op de uitkomst van de lopende procedure.

(tijd) Het gerechtelijk onderzoek schoot uit de startblokken in 2001. Speurders van de Antwerpse federale recherche onderzochten enkele verdachte investeringen in het kantoorgebouw Antwerp Tower. Dat ligt aan De Keyserlei, bij het station Antwerpen Centraal. Het telt 24 verdiepingen, is 90 meter hoog en beslaat een oppervlakte van 25.000 m2. Vandaag herbergt het gebouw gereputeerde bedrijven zoals Fortis en Dela Verzekeringen, maar tot eind de jaren 90 was het een façade voor witwasoperaties en was heel wat kantoorruimte in handen van maffieuze firma's.

Uit het onderzoek is gebleken dat de vroegere eigenaars van Antwerp Tower het kantorencomplex hebben gekocht met zwart geld uit de diamanthandel. Het zou gaan over zo'n 200 miljoen Belgische frank of 5 miljoen euro. Die zouden naar ons land zijn versluisd via constructies met Panamese bedrijven, waarvan er een de naam Ormond Finance SA droeg. Destijds verschenen in de pers berichten dat de Russische maffia in het dossier opdook, maar dat blijkt nu niet het geval te zijn. Waar het zwarte geld vandaan komt, kon het gerecht niet achterhalen. En wie er allemaal schuilgaat achter de Panamese vennootschappen zou ook niet helemaal zijn opgehelderd. Maar onder andere de bedrijfs- revisor die de belangen behartigde van de mysterieuze eigenaars, is wel geïndentificeerd en wordt vervolgd door het parket.

IPPA

Ook AXA Bank en het Duitse Aareal Bank worden verdacht van mededaderschap aan de witwasoperatie. Zij zouden destijds de nodige kredieten hebben verleend om de kantoorruimte te kopen. 'Meer precies zijn de kredieten al in de jaren tachtig toegekend door de bank Ippa', verduidelijkt een woordvoerster van AXA. 'En wij worden vervolgd als rechtsopvolger van Ippa, dat in 2000 fuseerde met Anhyp tot AXA Bank België. Op het moment van de fusie is het vastgoedkrediet trouwens doorverkocht aan Aareal Bank.'

De Duitse Aareal Bank, die in ons land een kantoor heeft in de Brusselse Guimardstraat, laat weten dat zij op haar beurt het vastgoedkrediet drie jaar geleden heeft doorverkocht aan vastgoedmaatschappijen. En meer wil men bij Aareal niet zeggen over het dossier.

Bij AXA wil men wel nog kwijt dat 'Ippa alle geldende regels heeft gevolgd bij de toekenning van het vastgoedkrediet'. 'Althans de regels die voor 2000 golden', luidt het. 'Wij wachten zeer sereen op de uitkomst van deze zaak', besluit AXA.

BEROEP

Niettemin zijn AXA en Aareal al door de raadkamer doorverwezen naar de strafrechter. Beide gingen daartegen in beroep. Volgende week donderdag zal de kamer van inbeschuldigingstelling (ki) de kwestie beslechten. Als de ki de beslissing van de raadkamer bevestigt, zullen de banken hun doorverwijzing ongetwijfeld aanvechten voor het Hof van Cassatie.

Enkele advocaten benadrukken dat de grond van de zaak nog niet is behandeld. 'Enkel (belangrijke) procedurekwesties kwamen al aan bod', is te horen.

Het Antwerpse parket moet het opnemen tegen een legertje topadvocaten aan de kant van de verdediging. Het parket geeft overigens geen enkele mededeling over het dossier omdat de kwestie zeer gevoelig ligt.

In 2001 haalde het witwasdossier van Antwerp Tower al de krantenkoppen nadat het gerecht de helft van het kantorengebouw in beslag had laten nemen. Het gerecht zou ook de hand hebben gelegd op een bankrekening met ruim 80 miljoen Belgische frank of 2 miljoen euro. De betrokkenheid van de banken AXA en Aareal bleef al die tijd geheim. LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud