Bad bank Fortis haalt 4,3 miljard binnen

Danny Frans, de gedelegeerd bestuurder van RPI. ©Lieven Van Assche

Royal Park Investments (RPI), het vehikel waarin vorig jaar een groot pakket rommelkredieten van de vroegere Fortis Bank werd ondergebracht, heeft bij institutionele beleggers 4,3 miljard euro opgehaald. RPI plaatste zijn effecten, in de vorm van ‘commercial paper’, in hoofdzaak in de VS en in beperkte mate in Europa.

(tijd) - Het bedrijf kan worden gezien als de enige bad bank van België. RPI kon de stukken relatief snel geplaatst krijgen. Zelfs vlak voor Kerstmis en Nieuwjaar, traditioneel een periode waarin de meeste grote beleggers de vinger op de knip houden, ging er voor zo’n 2 miljard euro de deur uit. De operatie kreeg wel flink wat rugwind door de waarborg van de Belgische staat voor de effecten.

Minder toxisch

Niettemin toont het succes ervan aan dat de kredieten in RPI minder toxisch zijn dan aanvankelijk werd gedacht. De markt voor sommige gestructureerde financiële producten herleeft langzaam. Het prille herstel uit zich in de toename van nieuwe emissies en in de hogere waarderingen voor bepaalde producten.

Dat blijkt ook uit de cijfers van RPI. ‘Sinds onze start op 12 mei 2009 tot eind vorig jaar hebben we 1,3 miljard euro ontvangen uit terugbetalingen van kredieten’, zegt Danny Frans, de gedelegeerd bestuurder van RPI. ‘Dat is beter dan verwacht. We hadden gemikt op 1,5 miljard na een jaar. Dat cijfer halen we nu al na goed acht maanden.’

Ook met de rendabiliteit van het bedrijf zit het goed. Toch is Frans voorzichtig. ‘Er blijven indicatoren op de markt die geen aanleiding geven tot een hoerastemming. We moeten dus nog even wachten om te zien of het herstel van de markt een permanent karakter krijgt.’

De relatief goede gang van zaken bij RPI is goed nieuws voor zijn aandeelhouders. Die zijn met drie. De Fortis-holding heeft bijna 44,7 procent van het vehikel in handen. De federale regering bezit 43,5 procent en de resterende 11,8 procent zit bij BNP Paribas, de nieuwe eigenaar van Fortis Bank. Zij stopten samen 1,7 miljard euro in RPI.

BNP Paribas Fortis, de vroegere Fortis Bank, en de staat waren bereid resterend commercial paper (kortlopende bedrijfsobligaties) op te kopen, maar dat blijkt nu niet nodig. Het verse geld wordt gebruikt om een overbruggingslening van BNP Paribas Fortis af te lossen. Die werd dan weer aangegaan om de kredieten van de bank op te kopen.

BERT BROENS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud