Banca Leonardo strijkt neer in Brussel

©Lieven Van Assche

Banca Leonardo opent een kantoor in Brussel. Dat staat te lezen in het Belgische staatsblad. De nieuwe vestiging verstevigt het Europese netwerk van de onafhankelijk zakenbank.

(tijd) - Leonardo vestigde onlangs zijn Brussels kantoor aan de Regentschapstraat, juist tegenover het Brusselse justitiepaleis. Op termijn moet een half dozijn zakenbankiers actief worden in de Belgische vestiging. Die zal worden geleid door Frank Demoen (foto) en Yves Vervaet, twee zakenbankiers die hun strepen verdienden bij RBS (ex-ABN AMRO).

Concurrenten

Het model van Leonardo gelijkt op dat van Lazard en Rothschild, zijn twee voornaamste concurrenten: een onafhankelijke zakenbank die advies verleent op middelgrote tot grote overnametransacties en tegelijkertijd vermogensbeheer aanbiedt aan rijke particulieren (‘hig net worth individuals’).

NPM

Banca Leonardo werd oorspronkelijk eind 1999 opgericht. Ze werd in 2006 overgenomen door de zakenbankier Gerardo Braggiotti (ex-Lazard) en geherkapitaliseerd met de hulp van een aantal Europese familiale groepen, waaronder het Franse Eurazeo, Exor (familie Agnelli), de  Nationale Portefeuillemaatschapij (NPM) van Albert Frère en andere institutionelen.  NPM legde in totaal 180 miljoen euro op tafel. De Frère-holding bezit 19,5 procent van Leonardo. Gilles Samyn (NPM) en Ian Gallienne (schoonzoon van Albert Frère) zetelen in de raad van bestuur van de zakenbank.

Belg

Leonardo groeide via overnames of via het opstarten van eigen activiteiten uit van een puur Italiaanse tot een Europese speler. Ze nam onder meer het Franse Toulouse & Associés en het Duitse Drüker over. Naast Milaan is de zakenbank ondertussen aanwezig in Parijs, Frankfurt, Amsterdam en Madrid. De Belg Mark Pensaert (ex-Lazard) is partner bij Leonardo en leidt mee de Europese activiteiten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud