Advertentie

'Banken doorstaan stresstests, wel extra kapitaal nodig'

Citigroup is een van de banken die aan stresstests wordt onderworpen ©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse banksector is er beter aan toe dan gedacht. Dat schrijft de krant The New York Times donderdag op basis van officiele bronnen dicht bij de stresstests die het banksysteem momenteel ondergaat. Verschillende banken zouden wel extra kapitaal nodig hebben.

(tijd) - 'De banken lijken in een iets betere situatie te verkeren dan gedacht', schrijft The New York Times. De grootste 19 Amerikaanse banken worden sinds februari door de Federal Reserve onderworpen aan stresstests. Die moeten bepalen of een bank levensvatbaar is in een crisissituatie waarbij de werkloosheidsgraad oploopt tot boven 10 procent, de huizenprijzen nog eens met ruim een vijfde dalen en de economie in 2009 met 3,3 procent krimpt. De tests moeten tegen het einde van april afgerond zijn.

Volgens The New York Times zou de weerbaarheid van de geteste banken wel meevallen. 'Alle 19 banken die de tests ondergaan, zullen de test doorstaan. Maar helaas kan niet iedereen er als winnaar uitkomen. Sommige banken presteren ook minder dan verwacht.' Dat betekent dat de overheid bepaalde banken zal verplichten om activa af te stoten. Door de balansen op te ruimen zouden de banken makkelijker priv├ękapitaal kunnen ophalen.

'Maar in sommige gevallen zal het belang van de bestaande aandeelhouders mogelijk sterk verwaterd worden door grote verkopen van nieuwe aandelen', aldus de krant. Ook zouden de banken verplicht kunnen worden om de verloning van hun personeel aan banden te leggen of het management of bestuur door elkaar te schudden. 'In extreme gevallen kan de overheid grotere, misschien zelfs controlebelangen nemen in banken.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud