Advertentie

'Banken hoeven papieren verliezen niet meer af te boeken'

Banken hoeven binnenkort geen grote afschrijvingen meer te doen voor papieren verliezen op beleggingen. De IASB, de internationale organisatie voor boekhoudregels, legt volgens Het Financieele Dagblad de laatste hand aan een versoepeling van de regels die onder meer bij ING en Fortis hebben geleid tot miljardenafschrijvingen.

(tijd) - Het Financieele Dagblad haalt zijn informatie bij bronnen dicht bij het dossier en uit de documenten die IASB op zijn website heeft geplaatst. De voorstellen van de IASB worden in juli verwacht.

De IASB schaaft nog aan de behandeling van financiële beleggingen zoals hypotheekportefeuilles. Volgens de huidige regels moet een bank die categorie afboeken tot marktwaarde zodra een klein deel van de verwachte rente niet binnenkomt. Regels die de voorbije crisis voor grote schade hebben gezorgd. Wereldwijd moesten banken enorme verliezen boeken, wat hun solvabiliteit aantastte.

De IASB werkt nu aan een wijziging waardoor een bank alleen het echte verlies hoeft te boeken. Dat leidt over het algemeen tot een aanzienlijk kleiner verlies dan het boeken op marktwaarde. De versoepeling komt er op vraag van de Europese ministers van Financiën. In de VS, waar een soortgelijke boekhoudregel bestaat, is er druk vanuit de regering-Obama.

De IASB werkt voorts aan een soortgelijke versoepeling voor aandelenbeleggingen van financiële instellingen. De organisatie staat mogelijk ook toe dat banken tijdens economische voorspoed alvast geld opzij leggen voor verliezen tijdens een recessie.

Lees dinsdag een verhelderende analyse over dit dossier in De Tijd. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud