Advertentie

Banken ontlopen vervolging voor miljardenfraude

Banken en hun klanten die aan het begin van de jaren 90 massaal belastingfraude pleegden, verschijnen niet voor de strafrechter. Negen dossiers over de miljardenfraude met de forfaitaire buitenlandse belasting (fbb) krijgen geen gevolg door een gebrek aan speurders. En het eerste dossier dat de raadkamer wel heeft gehaald, is verjaard.

(tijd) In 1995 opende het Brusselse gerecht ettelijke onderzoeken naar fraudeconstructies met de zogenaamde forfaitaire buitenlandse belasting. Die bood een vaste belastingsaftrek van 15 procent op inkomsten in het buitenland, maar heel wat inkomsten bleken nep te zijn. 14 banken en tientallen bedrijven-klanten zijn daarvan verdacht. De fraude zou zeker bijna 400 miljoen euro bedragen. Het gerecht voerde tientallen huiszoekingen uit bij banken en hun toplui, in België en in het buitenland. Dat leidde in 2000 zelfs tot de grootste gerechtelijke actie die ooit tegen de Belgische bankwereld plaatsvond, met meer dan honderd rijkswachters die 22 huiszoekingen verrichten.

Enkele weken geleden, twaalf jaar later dus, is de eerste zaak voor de Brusselse raadkamer voorgekomen. Ze is gericht tegen Crédit Lyonnais België (nu Deutsche Bank). Maar de feiten zijn verjaard, oordeelde de raadkamer, want de fiscus heeft het dossier al in 1995 aangegeven bij het parket. Daarmee dreigt het doek te vallen over alle fbb-dossiers, want die zijn op hetzelfde moment aangegeven.

Nog schrijnender is dat het gros van de fraudedossiers zelfs niet is onderzocht, vernam De Tijd uit goede bron. 'Een gebrek aan politiecapaciteit', is de reden. In negen fbb-dossiers, tegen evenveel banken, zal het parket dus niemand vervolgen. En zo blijft de miljardenfraude onbestraft.

In 2002 diende de fiscus nog enkele klachten in bij het Brusselse gerecht. Die fbb-dossiers worden evenmin onderzocht omdat de laatste feiten dateren van 1992. 'Het was nutteloos om dat tien jaar na datum nog te onderzoeken', luidt het.

In gerechtelijke kringen is te horen dat het Brusselse gerecht in 1995 is bedolven onder een tsunami van fbb-dossiers. 'Bovendien was de materie bijzonder complex.'

LB/PBL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud