Banken VS hebben 75 miljard nodig

Bank of America staat voor de grootste uitdaging en moet op zoek naar 34 miljard aan vers kapitaal. ©EPA

Tien van Amerika's negentien grootste banken hebben in totaal 74,6 miljard dollar vers kapitaal nodig. Dat blijkt uit de beter dan verwachte resultaten van de stresstests. De negentien banken riskeren samen 600 miljard dollar verlies in 2009 en 2010 indien de economie verslechtert. Verschillende banken openden meteen de race naar vers kapitaal en kondigden nieuwe aandelenuitgiften aan.

Van onze correspondent in New York

(tijd) - De Amerikaanse overheid maakte gisterenavond de langverwachte resultaten van de stresstests bekend. De voorbije maanden onderzochten toezichthouders de boeken van de negentien grootste Amerikaanse banken om na te gaan hoeveel kapitaal ze nodig hebben om eventuele verliezen op hun leningen- en effectenportefeuilles op te vangen indien de economie verder zou verslechteren.

De regering-Obama wil via de stresstests het vertrouwen in de banksector helpen herstellen door voldoende grote kapitaalbuffers te laten aanleggen. De tests moeten ook duidelijkheid scheppen over de toestand van de verschillende banken. Dit moet het voor de banksector gemakkelijker maken om opnieuw privé-investeerders aan te trekken.

De resultaten van de stresstests vielen uiteindelijk beter mee dan de verwachtingen van sommige analisten. Negen banken zijn voldoende gezond en moeten geen vers kapitaal ophalen, waaronder Goldman Sachs en JP Morgan Chase.

De tien andere banken moeten samen een gat van 74,8 miljard dollar vullen in het worstcasescenario van de tests. Volgens dat scenario zouden de 19 banken dit en volgend jaar 600 miljard dollar verliezen incasseren, waarvan 455 miljard dollar op uitstaande leningen. Bank of America zou met 136,6 miljard dollar potentieel het grootste verlies lijden.

Bank of America staat dan ook voor de grootste uitdaging en moet 33,9 miljard dollar vers kapitaal vinden. Wells Fargo moet op zoek naar 13,7 miljard dollar. GMAC - de financieringsarm van autofabrikant General Motors - heeft 11,5 miljard dollar nodig. Citigroup moet 5,5 miljard dollar vinden, naast een geplande omzetting van een groot deel van de ontvangen overheidssteun in aandelen. Verschillende regionale banken hebben kapitaaltekorten van 600 miljoen dollar tot 2,5 miljard dollar.

Zes maanden


De banken hebben zes maanden tijd om vers kapitaal op te halen in de privésector. Indien dat niet lukt, legt de overheid het geld op tafel. Dit laatste scenario - met de overheid als aandeelhouder - willen de banken zoveel mogelijk vermijden. Volgens analisten, toezichthouders en bankiers zullen de meeste banken er waarschijnlijk in slagen om geld te vinden bij privé-investeerders.

Ook Timothy Geithner, de minister van Financiën, zei gisteren 'redelijk overtuigd' te zijn dat banken hun kapitaaltekorten kunnen opvangen via private injecties.

Twee banken kondigden meteen na de bekendmaking van de resultaten concrete plannen aan voor nieuwe aandelenuitgiften. Wells Fargo wil 6 miljard dollar kapitaal ophalen, Morgan Stanley 2 miljard dollar. Morgan Stanley wil daarnaast nog 3 miljard dollar ophalen via de uitgifte van schuldpapier dat niet gedekt is door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Overheidssteun

Banken die eerder ontvangen overheidssteun wensen terug te betalen en zo kunnen ontsnappen aan beperkingen op bonussen, moeten aantonen dat ze op eigen kracht financiering kunnen vinden zonder dekking door de FDIC.

Ook Bank of America - dat het meeste kapitaal nodig heeft - liet verstaan een deel van het tekort via een aandelenuitgifte te willen financieren. De gemakkelijkste oplossing is om - net als Citigroup - een deel van de overheidssteun om te zetten in aandelenkapitaal, maar Bank of America doet er alles aan om dat te vermijden. Zo hoopt de bank onder andere 10 miljard dollar op te halen via de verkoop van diverse onderdelen, zoals de private bank First Republic en het aandelenbelang in de China Construction Bank.

Waarnemers gaan ervan uit dat enkele banken een beroep op de overheid zullen moeten doen om hun kapitaalbehoeften te bevredigen. Vooral GMAC staat er niet al te best voor. De slechte kwaliteit van zijn portefeuille autoleningen en hypothecaire kredieten schrikt privé-investeerders af. Het is niet uitgesloten dat de overheid het volledige kapitaaltekort voor zijn rekening zal moeten nemen.

Kritiek

Sommige critici betwijfelen trouwens of de stress tests wel voldoende vertrouwen zullen creëren bij privé-investeerders. Ze vinden de onderliggende assumpties over de evolutie van de werkloosheid, huizenprijzen en economische groei te rooskleurig. Sommige van de betrokken banken - zoals Wells Fargo - noemen het worstcasescenario van de test daarentegen 'overdreven conservatief'. Wells Fargo zegt dat het volgens zijn eigen analyse geen bijkomend kapitaal nodig had.

De resultaten van de stresstests zorgen hoe dan ook voor een scheiding tussen gezonde en minder gezonde banken. Voor de banken die al over voldoende kapitaal beschikken, komt het er nu op aan zo snel mogelijk de overheidssteun terug te betalen en zo te ontsnappen aan de opgelegde beperkingen in verband met bonussen en dividenden.

Dat kan hen een competitief voordeel opleveren tegenover banken die nog een tijdje op de overheid aangewezen blijven. Goldman Sachs en JP Morgan Chase hebben alvast aangekondigd de overheidssteun zo snel mogelijk terug te willen betalen.
 
Kris Van Hamme

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud