Bankencrisis in IJsland breidt zich uit

De IJslandse overheid ziet af van een nationalisering van de noodlijdende bank Glitnir. De derde grootste bank van IJsland wordt onder curatele van de financiële toezichthouder geplaatst.

(tijd) - 'De problemen van de bank waren veel groter dan vooraf ingeschat', verklaarde gouverneur David Oddsson van de IJslandse centrale bank. De Financial Supervisory Authority (FSA) nam gisteren ook al de controle over van Landsbanki, het nummer twee in IJsland.

Solvabel

Kaupthing is de enige overblijvende onafhankelijke financiële instelling van de drie grootste IJslandse banken. De Zweedse centrale bank wierp Kaupthing, de grootste IJslandse bank, een levenslijn van 5 miljard Zweedse kronen (0,5 miljard euro) toe voor de Zweedse afdeling van Kaupthing. 'De omstandigheden in IJsland maken het Kaupthing moeilijk, maar de bank is solvabel', zei de Riksbank. 'We geven krediet om de financiële stabiliteit in Zweden te verzekeren en de werking van de financiële markten te vergemakkelijken.'

Kaupthing, dat ook al een lening van 500 miljoen euro van de IJslandse centrale bank kreeg, liet weten de overheid te helpen bij de herstructurering van Glitnir. Glitnir kondigde vandaag plannen aan om zijn Finse en Zweedse afdelingen te koop aan te bieden. Door het gerechtelijk akkoord is de bank voorlopig beschermd tegen haar schuldeisers. De gouverneur van de centrale bank verzekerde dinsdagavond laat dat IJsland weer sterk zou herrijzen, maar dat Glitnir misschien niet zou overleven.

IJsland onderhandelt met Rusland over een lening ter waarde van 4 miljard euro om het financiële systeem te reanimeren. De Russische minister van Financiën, Alexei Kudrin, zei eerder 'positief' te staan tegenover het verzoek om een lening van IJsland. De IJslandse overheid kondigde aan dat nieuwe noodleningen en financiering dienen om de gehavende munt te ondersteunen en niet om individuele banken uit de nood te helpen.

Landsbanki

De FSA zei dat IJsland borg staat voor de binnenlandse spaardeposito's van de banken. 'Geloof het of niet, maar de IJslandse regering heeft niet de intentie haar verplichtingen in het buitenland na te komen', stelde de Britse premier Gordon Brown vandaag. De Britse overheid wil daarom via de rechtbank een deel van de 4 miljard pond (5,15 miljard euro) Britse spaargelden recupereren die vastzitten in IJsland, meldt de Financial Times. Het spaargeld werd bevroren na het ineenklappen van Icesave, een IJslandse dochteronderneming van Landsbanki actief in het VK.

Dinsdag werd de tweede grootste IJslandse bank, Landsbanki, genationaliseerd, waardoor de deposito's van 300.000 klanten in het Verenigd Koninkrijk de facto bevroren werden. Ongeveer 15.000 spaarders lopen momenteel het risico geld kwijt te spelen als de bank bankroet gaat.

De Financial Services Authority, de Britse financieeltoezichthouder, compenseert de verliezen van de Britse spaarders tot 50.000 Britse pond per klant bij een bankfaillissement. Ongeveer 5 procent van de Britse klanten heeft meer dan het gegarandeerde bedrag op zijn rekening. De IJslandse bank trok vooral Britse spaarders aan door de erg aantrekkelijke rentes.

Banklicentie

Maar het is nog niet zeker dat de Britse autoriteiten tussenkomen. Icesave opereerde enkel via het internet in het VK en heeft geen aparte Britse banklicentie. De gedupeerde spaarders zouden bij het IJslandse garantiefonds moeten aankloppen.

In België is enkel Kaupthing actief als internetbank, met een Luxemburgse licentie. De ministers van Financiën van de Europese Unie bereikten dinsdag een akkoord over het optrekken van de minimale depositogarantie tot 50.000 euro. Enkele landen, waaronder België, lieten weten die garantie nog hoger te willen opkrikken tot 100.000 euro. De Luxemburgse overheid deed geen beloftes voor een garantie van 100.000 euro.

IDW

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud