Bankentrio heeft 39 euro per aandeel over voor ABN AMRO - 3

Het bankentrio, bestaande uit Royal Bank of Scotland, Banca Santander en Fortis heeft een indicatief bod gedaan van 39 euro per aandeel op ABN AMRO. Dit hebben de drie banken woensdag gezamenlijk bekendgemaakt.

(betten) Deze prijs ligt 13 procent boven het bod van Barclays van 36,25 euro per aandeel. De groep onder leiding van Royal Bank of Scotland, wil ongeveer 70 procent van het prijs in contanten betalen. De resterende 30 procent wil het consortium in aandelen Royal Bank of Scotland voldoen. Overigens is de prijs van 39 procent per aandeel inclusief 0,60 procent dividend.

Voorwaarde voor het bod is dat ABN AMRO zodanige stappen zal zetten dat de Amerikaanse LaSalle Bank binnen de ABN AMRO groep zal blijven. De banken zullen daarbij met ABN AMRO samenwerken om dat voor elkaar te krijgen.

Verder wil de bankengroep een beperkte due diligence kunnen uitvoeren. Daarbij willen ze dezelfde informatie ontvangen als Barclays en Bank of America. Sir Fred Goodwin, CEO van Royal Bank of Scotland zegt in een toelichting dat een 'due diligence light' genoeg is omdat al veel informatie over ABN AMRO beschikbaar is.

De drie banken hebben eerder al bekendgemaakt ABN AMRO te willen opsplitsen en verdelen. De belangstelling van Royal Bank of Scotland zou daarbij voornamelijk uitgaan naar LaSalle, Banco Santander zou gespitst zijn op het Italiaanse Antonveneta en het Brazilaanse Banco Real terwijl Fortis op de Benelux-activiteiten aast.

Het bankentrio is ervan overtuigd dat de bovengenoemde transactie waarde zal creeren voor de eigen aandeelhouders. Bovendien is het indicatieve bod in het beste belang van de klanten en de werknemers, vergeleken met het aanbod van Barclays.

Goodwin wilde bij de persconferentie nog geen details prijsgeven over het voorstel dat de bank ten aanzien van de opsplitsing van ABN AMRO. Noch wilde hij zeggen hoeveel synergievoordelen het consortium verwacht te behalen.

Afgelopen weekend schreven diverse media dat Royal Bank of Scotland het consortium zou willen verlaten en alleen op ABN AMRO zou willen bieden. Goodwin zegt echter in een reactie dat Royal Bank of Scotland in het consortium wil blijven.

Ook het Spaanse Santander ziet het niet zitten om alleen te bieden. Bestuursvoorzitter Emilio Botin wijst een individueel bod op Banco Real van de hand. 'We zitten hier samen in', zo reageerde hij.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud