Advertentie

Banksys wordt goedkoper

Banksys verlaagt zijn tarieven voor de huur van een terminal en de bijhorende technische bijstand. Als gevolg zullen duizenden Belgische handelaars tot 276 euro per jaar minder op tafel moeten leggen voor de diensten van het in elektronische betalingen gespecialiseerde Banksys. De tariefverlaging heeft te maken met de concurrentie op de markt en met de uitspraak van de Raad voor de Mededinging. Die oordeelde vorig jaar dat Banksys een dominante machtspositie heeft.

(tijd) Banksys hanteerde traditioneel dezelfde tarieven voor grote en kleine handelaars. Dat betekende dat een supermarkt met duizenden kaartverrichtingen per maand evenveel moest betalen voor de huur van een terminal en de technische bijstand als pakweg een fotograaf met 15 elektronische betalingen per maand. Die situatie was een doorn in het oog van vele handelaars en van organisaties als Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

Overleg tussen Unizo en Banksys leidde tot lagere en meerdere tarieven. Een handelaar die kredietkaarten op zijn terminal wil aanvaarden en technische bijstand binnen de 24 uur wil, krijgt voortaan een factuur van 35 in plaats van 45 euro per maand. Die 45 euro is nu het uniforme standaardtarief. Wie geen kredietkaarten wil en instemt met technische bijstand binnen de 72 uur, betaalt maandelijks 22 in plaats van 45 euro. Een betaalterminal die via een internet- in plaats van een telefoonlijn werkt, kost voortaan 45 in plaats van 49 euro per maand.

De verlaging geldt voor nieuwe en bestaande klanten en is sinds kort van kracht. Volgens Banksys is ze ingegeven door de concurrentie die het bedrijf ondervindt van andere spelers als Thales en Keyware. De woordvoerder van Banksys zegt dat er geen verband is met de uitspraak van de Raad voor de Mededinging. Maar Unizo laat verstaan dat de beslissing wel degelijk ingegeven is door het standpunt van de Raad. Banksys deed toegevingen om zijn dominante positie af te zwakken.

De lagere tarieven betekenen dat Banksys, dat vorig jaar werd overgenomen door de Franse groep Atos Origin, zijn omzet zal zien dalen. De impact is moeilijk precies te becijferen maar loopt zeker in de miljoenen euro's. Banksys hoopt dat omzetverlies deels te compenseren door meer klanten aan te trekken met de goedkopere formules.

De tariefdaling wordt volgens Unizo overschaduwd door de dreigende meerkosten voor Belgische handelaars bij de eenmaking van de Europese markt voor elektronisch betalen. Unizo is daar naar eigen zeggen 'vierkant tegen'. De organisatie wijst erop dat de extra vergoeding er niet komt in andere landen zoals Finland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud