Advertentie

Barclays en ABN AMRO voeren exclusieve overnamegesprekken

Barclays en ABN AMRO bevestigen dat ze exclusieve 'verkennende' gesprekken voeren. Geruchten over een in de maak zijnde fusie tussen de Britse bank Barclays en het Nederlandse ABN Amro zette de financiële aandelen in heel Europa op winst.

(tijd) De gesprekken bevinden zich, zo stellen zowel ABN AMRO als Barclays, in een 'vroege en verkennende' fase.

'Als onderdeel van de strategie om waarde te creeren voor alle belanghebbenden, voert ABN AMRO exclusieve, inleidende besprekingen met Barclays', aldus de Nederlandse bank.

ABN AMRO stelt daarnaast dat de gesprekken 'het resultaat zijn van een zorgvuldige afweging om een zeer complementaire partnership te creeren'. De bank benadrukt dat het niet zeker is of de gesprekken tot een transactie zullen leiden.

ABN Amro steeg 9,7 procent. In België steeg Dexia 6,7 procent tot 21,88 euro, KBC 2,8 procent tot 89,30 euro en Fortis 3,1 procent tot 31,91 euro. Barclays ging dan weer 0,8 procent achteruit.

Mastodont

The Sunday Times en The Sunday Telegraph meldden dit weekend dat Barclays en ABN AMRO een fusie overwegen. Als beide banken zouden fuseren, ontstaat een mastodont met een waarde van 80 miljard pond (116 miljard euro). Het zou een van de grootste bankfusies uit de Europese geschiedenis zijn.

Nederlandse bankspecialisten stellen dat Barclays lang niet de enige bank is die recentelijk zijn interesse voor ABN Amro heeft laten blijken. Ook ING, het Franse BNP Paribas en het Spaanse BBVA zouden een voorstel hebben gedaan nadat aandeelhouder TCI had gezegd dat het aandeel ABN Amro sterk ondergewaardeerd is. TCI is niet de eerste de beste aandeelhouder. Het fonds lag ook al aan de basis van de mislukking van de overname van de London Stock Exchange door de Duitse beurs.

De meeste van die kandidaat-overnemers mikken op een opdeling van de Nederlandse bank. Barclays zou in dit verhaal als een witte ridder fungeren om een pure uitverkoop van activa te vermijden.

Analist Jean-Pierre Lambert van Keefe, Bruyette & Woods (KBW) noemt een benadering van ABN AMRO door Barclays 'realistisch'. Ook gezien het feit dat de twee partijen twee jaar geleden ook al gesprekken zouden hebben gevoerd over een fusie. Wel noemt Lambert de weg naar een potentiele overeenkomst nog lang.

De KBW-analist verwacht dat het mogelijke bod van Barclays op ABN AMRO zou kunnen oplopen tot 31,30 euro per aandeel. En als de Britse bank besluit om een aantal activiteiten van ABN AMRO te verkopen die geografisch niet goed passen binnen de combinatie zou het bod nog hoger kunnen zijn, stelt Lambert.

Volgens SNS-analist Jacob Bosscha van SNS Securities is er sprake van een beperkte overlapping van de activiteiten van de twee banken. Bosscha wijst er op dat nog niet direct duidelijk is wat het voordeel van een combinatie is voor de aandeelhouders, de schaalgrootte buiten beschouwing gelaten. Dit hangt volgens Bosscha af van de hoogte en de financiële details van het bod.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud