Barclays koopt onderdelen Lehman Brothers

©AFP

Barclays, de op twee na grootste Britse bank, koopt enkele activiteiten en activa van Lehman Brothers, de Amerikaanse zakenbank die twee dagen geleden het gerechtelijk akkoord aanvroeg. Barclays verwerft voor 1,75 miljard dollar de tak investeringsbankieren en de kapitaalmarktenactiviteit in Noord-Amerika, naast het hoofdkwartier van Lehman in New York en twee data centra.

(tijd) - Van het overnamebedrag wordt het grootste deel - 1,5 miljard dollar - besteed aan het vastgoed. Voor de Noord-Amerikaanse bankactiviteiten telt Barclays slechts 250 miljoen dollar neer. Die activiteiten stellen 10.000 mensen te werk, dat is ongeveer twee vijfden van het totaal van Lehman Brothers.

Barclays haakte zondag nog af als overnemer van de traditierijke Amerikaanse zakenbank. Lehman Brothers Holdings had toen geen andere keuze dan Chapter 11, de Amerikaanse versie van het gerechtelijk akkoord, aan te vragen teneinde zich te beschermen tegen zijn schuldeisers. Barclays komt nu dus terug op de proppen als 'koopjesjager'. Voorzitter Bob Diamond had het over 'een eenmalige kans' voor Barclays.

Marktaandeel

De overgenomen activiteiten omvatten de verkoop van effecten en de vaste-inkomstenactiviteit, trading en research, grondstoffen en wisselkoersen, fusie-advies en de makelaarsactiviteit. Het is de bedoeling de onderdelen te integreren in Barclays Capital. Het is Diamond er vooral om te doen marktaandeel af te snoepen van andere instellingen op Wall Street. De deal zelf moet tegen 24 september zijn afgerond.

Niet alle aandeelhouders van Barclays lijken echter even gelukkig met de acquisitie. Een grote aandeelhouder, die anoniem wou blijven, verwoordde het zo tegenover het persbureau Reuters: 'Heeft Barclays geen betere dingen te doen met zijn kapitaal? Ik denkt niet dat dit een omgeving is waarin bankmensen moedig moeten zijn.'

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud