België schrijft deels in op aandelen BNPP

Vicepremier Laurette Onkelinx - Foto Belga ©BELGA

De Belgische staat gaat een deel van haar inschrijvingsrechten op de kapitaalverhoging van BNP Paribas (BNPP) verkopen om met de opbrengst ervan voor een deel mee te doen aan de kapitaalverhoging. Dat werd zopas op het kernkabinet van de federale regering beslist. Op die manier wordt een verwatering van de Belgische participatie van 11,6 procent in de Franse bankgroep beperkt.

(tijd/belga) - De 'kern' boog zich woensdagochtend over de houding die België moet innemen in het kader van de kapitaalverhoging van BNP Paribas. De Franse bank meldde dat ze een kapitaalverhoging van 4,3 miljard euro wil doorvoeren om de Franse staatssteun terug te betalen. BNP Paribas geeft 107,6 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 40 euro per stuk. Elke tien bestaande aandelen geven recht op één nieuw aandeel.

De regering kon drie pistes volgen: de operatie volledig , deels of niet volgen.De eerste optie lag politiek gevoelig. In crisistijden kan de regering een investering van 0,5 miljard euro in een buitenlandse bank moeilijk rechtvaardigen. Een volledige verwatering van het Belgische belang in BNP Paribas zou ook kritiek krijgen. Vandaar de optie om de operatie deels te volgen. Het is nog wachten op de regeringscommunicatie over de precieze invulling daarvan.

België bezit 124,5 miljoen aandelen BNP Paribas en evenveel inschrijvingsrechten. Gebaseerd op een theoretische prijs van 1,63 euro per recht, zijn die inschrijvingsrechten zo'n 200 miljoen euro waard. 

Onkelinx

PS-vicepremier Laurette Onkelinx was er niet voor te vinden dat de Belgische staat deelneemt aan de kapitaalsverhoging die BNP Paribas wil doorvoeren. Dat zei ze woensdagmorgen in de Wetstraat voor aanvang van een vergadering van het kernkabinet. De andere vicepremiers spraken zich minder duidelijk uit over de operatie. Didier Reynders (MR) liet weten dat hij de regering verschillende pistes zou voorleggen. Hij benadrukte wel dat dit geen kwestie van centen is, aangezien er een financiële opbrengst tegenover staat.

MS/WVDV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud