Belgische fondsen investeren 939 miljoen euro in 2007

De Belgische durfkapitaal- en private-equityfondsen hebben vorig jaar 939 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 734 miljoen in België en 205 miljoen in het buitenland. Dat blijkt uit de statistieken van de sectorvereniging BVA. Indien men rekening houdt met de investeringen van buitenlandse fondsen in België, klimt het totaal investeringsbedrag dat vorig jaar naar Belgische bedrijven vloeide tot 2,12 miljard euro.

Foto: de overname van Aliplast door het duo Sagard/Ergon werd meegerekend in de statistieken van 2007.

(tijd) - De Belgian Venture Capital & Private Equity Association (BVA) stelde deze middag de eerste officiële sectorstatistieken voor met betrekking tot het boekjaar 2007. De cijfers houden enkel rekening met de eigen middelen die de fondsen op tafel legden ('equity') en niet met het bedrag dat ze leenden om hun investeringen te financieren ('leverage').

De investeringen van de Belgische fondsen in België en in het buitenland bleven stabiel. In 2006 bedroegen ze 940 miljoen euro. Vorig jaar was dat 939 miljoen. Durfkapitaal ('venture capital') blijft een belangrijk investeringssegment voor de Belgische spelers: ze investeerden vorig jaar 326 miljoen euro in jonge groeibedrijven. Er ging 612 miljoen naar bedrijfsovernames ('buy-outs') en vervangingskapitaal.

Buitenlandse fondsen

De buitenlandse fondsen investeerden in 2007 bijna 1,4 miljard euro in Belgische bedrijven. Dat hoge bedrag heeft alles te maken met enkele grote transacties, zoals de overname van Aliplast door het duo Sagard/Ergon (dealwaarde: 430 miljoen euro), die van Taminco door CVC (transactiewaarde van 800 miljoen euro), enz.

Indien men dat bedrag bij de investeringen van Belgische fondsen in België (734 miljoen euro) telt, komt men aan een recordbedrag van 2,12 miljard.

MS

Lees woensdag meer in De Tijd

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud