Belgische Fortis-strafzaak krijgt oranje tint

©REUTERS

De Nederlandse aandeelhoudersorganisatie FortisEffect, die de belangen van zo'n 1.200 Fortis-beleggers behartigt, heeft zich als burgerlijke partij gevoegd bij het Belgische strafonderzoek naar marktmanipulatie door Fortis.

(tijd) - FortisEffect, de belangenorganisatie rond de Nederlandse advocaat Adriaan De Gier, werkt daarvoor samen met de Belgische Fortis-beleggers die worden vertegenwoordigd door het bureau SQ Law en advocaten Geert Lenssens en Roel Coveliers. De Belgische Fortis-beleggers sluiten zich op hun beurt aan bij de procedure die FortisEffect in Nederland heeft lopen.

Met de samenwerking willen de Nederlandse en Belgische partijen informatie uitwisselen die ze kunnen verwerven door de gerechtelijke procedures en onderzoeken die in Nederland en België worden gevoerd naar mogelijke marktmanipulatie door Fortis in het overnamedossier rond ABN AMRO en naar de ontmanteling van de groep.

Het Belgische strafonderzoek naar mogelijke marktmanipulatie door Fortis werd in oktober 2008 opgestart, na een klacht door de belangenorganisatie Dolor, waarvan Geert Lenssens advocaat is. FortisEffect heeft zijn pijlen dan weer gericht op de Nederlandse overheid,  waarvan het een schadevergoeding eist omdat die misleidende informatie zou hebben verspreid tijdens de ontmanteling van Fortis. Dit voorjaar zullen de belangrijkste hoofdrolspelers in het dossier, zowel politici als Fortis-managers, door de Nederlandse rechtbank als getuigen worden verhoord in de zaak.

Dat de Belgische Fortis-aandeelhouders rond Lenssens en De Gier elkaar nu hebben gevonden in het Fortis-dossier is niet onlogisch. De twee advocaten werken immers ook al samen voor wat betreft schadeclaims tegen banken en vermogensbeheerders die Lehman Brothers-effecten aan de man hebben gebracht. 

MODRIKAMEN

Binnenkort zal ook de Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen zich burgerlijke partij stellen in het strafonderzoek. Hij had al gezegd daartoe de intentie te hebben en is nu bezig met de concrete voorbereidingen. 'Het zal de komende dagen gebeuren', zegt advocaat Olivier Bonhivers van het kantoor-Modrikamen.

Het advieskantoor Deminor, dat Fortis dagvaardt voor de rechtbank van koophandel van Brussel wegens misleidende informatie, is niet meteen van plan dat voorbeeld te volgen. Er is daarvoor niet alleen het argument dat er nog te weinig bekend is rond de strafzaak. 'De vraag is ook wat we vandaag al kunnen doen en dat is op grond van onze analyse een burgerlijke procedure te starten, zonder dat we afhankelijk zijn van iemand anders. Modrikamen sluit zich aan bij een actie waarvan hij geen meester is', zegt Charles Demoulin van Deminor.

PS/BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud