Bescherming spaarders opgetrokken tot 100.000 euro

De federale regering heeft beslist de bescherming van de spaartegoeden in het geval van een failissement op te trekken van 20.000 tot 100.000 euro. De garantie wordt ook deels uitgebreid tot Tak21-producten, beleggingsverzekeringen met een gewaarborgd rendement.

(tijd) - Dat maakten premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Financiën Didier Reynders vrijdag bekend tijdens een persconferentie. Momenteel zijn spaarders voor 20.000 per instelling beschermd via het zogeheten Beschermingsfonds voor deposito's en financiële instrumenten. Kredietinstellingen, beursvennootschapen en andere beleggingsondernemingen  zijn verplicht toe te treden tot dit fonds.

De federale regering besliste nu niet alleen de depositobescherming op te trekken van 20.000 euro tot 100.000 euro, maar besloot ook die bescherming uit te breiden naar andere spelers in de sector, zoals verzekeingsondernemingen en erkende coöperatieven. Die kunnen zich op vrijwillige basis aansluiten tot het Beschermingsfonds.

De garantie geldt volgens de regering  'voor producten die gelijkgesteld zijn met bankdeposito's, 'zoals bepaalde producten die deel uitmaken van Tak21'. Tak21-producten zijn beleggingsverzekeringen met een gewaarborgd rendement. De regering zal de komende dagen en weken meer informatie verschaffen.

Het Beschermingsfonds treedt in werking als een financiële instelling over de kop gaat. 'Maar ons eerste doel is net faillissementen  vermijden,' merkt Reynders op. De verhoging van de garantie was volgens de minister van Financiën ook bedoeld om eventuele concurrentie tussen de financiële instellingen in Europa te vermijden.

De uitbreiding van de bescherming voor de spaarders is wel van tijdelijke aard. 'Ze is van kracht zo lang de crisis duurt, maar kan nog worden verlengd. Mogelijk wordt de vergoeding daarna teruggebracht tot ongeveer 50.000', vult Reynders aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud