Bestuurders Fortis Bank krijgen kwijting

©Lieven Van Assche

De voormalige bestuurders van Fortis Bank hebben alsnog kwijting gekregen voor het boekjaar 2008. Dat is een ommekeer ten opzichte van mei, toen de aandeelhoudersvergadering nog weigerde kwijting te verlenen. De staatsholding FPIM stemde tegen de kwijting voor de bestuurders die niet meer bij de bank aan de slag zijn, waaronder Gilbert Mittler en Herman Verwilst.

(tijd) - De buitengewone aandeelhoudersvergadering van Fortis Bank, die sinds mei BNP Paribas Fortis als merknaam voert, kwam deze ochtend samen.

Behalve de definitieve benoeming van een aantal bestuurders, moesten de aandeelhouders zich ook uitspreken over de kwijting voor de oude bestuurders voor het boekjaar 2008. In dat jaar belandde Fortis in grote problemen, wat uiteindelijk tot de ontbinding van de financiële groep leidde.

In mei weigerden de toenmalige aandeelhouders, de Belgische overheidsholding FPIM (99,93%) en enkele minderheidsaandeelhouders (0,07%), nog kwijting te verlenen. Daardoor bleven alle oude bestuurders het risico lopen aansprakelijk te worden gesteld voor de gang van zaken bij Fortis Bank.

Sinds mei is de aandeelhoudersstructuur van de bank evenwel gewijzigd. Fortis Bank is nu voor 74,93 procent in handen van de Franse grootbank BNP Paribas en via de FPIM voor 25 procent in handen van de Belgische staat. De resterende minderheidsaandeelhouders hebben 0,07 procent. BNP Paribas verleende vanmorgen volgens onze informatie kwijting aan alle bestuurders, waardoor ze alle 25 de vereiste meerderheid voor de kwijting achter hun naam kregen en ze niet meer aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Pikant detail 

Pikant detail is wel dat de FPIM, en dus de Belgische staat, in de stemming een onderscheid maakte tussen de bestuurders. Wie nog aan de slag is bij het huidige BNP Paribas Fortis, kreeg van de staat de kwijting, bevestigen twee bronnen. Dat is onder meer het geval voor Filip Dierckx, de vroegere directievoorzitter van Fortis Bank en nu de tweede man bij BNP Paribas Fortis.

Oud-bestuurders die niets meer met BNP Paribas Fortis te maken hebben, kregen een negatieve stem van de FPIM. Dat is onder meer het geval voor Jozef De Mey (de huidige voorzitter van de Fortis-holding), Karel De Boeck (ex-topman van Fortis-holding), Herman Verwilst (voormalige topman van de Fortis-groep) en Gilbert Mittler (de voormalige financieel directeur van de Fortis-groep).

Reserve 

Het feit dat de kwijting van de bestuurders weer ter stemming is voorgelegd na de overname van Fortis Bank door BNP Paribas, heeft hier en daar wenkbrauwen doen fronsen. Juridisch adviesbureau Deminor heeft vanmorgen alvast een reserve laten optekenen tegen de herstemming.

Jim Lannoo

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud