Biedstrijd rond ABN AMRO niet zonder risico's voor Fortis

Bij een eventuele biedstrijd om de Nederlandse bankgroep ABN AMRO heeft het consortium rond Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander volgens analisten meer kans op succes dan sectorgenoot Barclays. Maar als er nog meer bieders zouden opduiken, zou Fortis wel eens meer geld dan gepland moeten ophoesten voor de ABN AMRO-activiteiten die het in handen wil krijgen, klinkt het.

(tijd) Voor Fortis biedt een overname van ABN AMRO alvast enkele mooie opportuniteiten, zeggen de analisten. Vooral ABN AMRO's Nederlandse bankactiviteiten zijn interessant voor Fortis. Door het retailnetwerk van ABN AMRO te kopen zou Fortis namelijk meteen een van de drie grote bankgroepen in Nederland worden. "Dit is een kans die je maar een keer in je leven krijgt," zegt Dirk Peeters van KBC Securities. "Met een overname bereikt de groep zijn maximumcapaciteit in de Benelux".

Door ABN AMRO's Nederlandse banknetwerk over te nemen zou zich wel gedwongen zien zijn doelstellingen voor de middellange termijn aan te passen. Bij de bekendmaking van haar jaarresultaten in maart herhaalde de groep nog maar eens dat ze tegen 2009 30 procent van haar winst buiten de Benelux wil halen. "Maar die doelstellingen waren gebaseerd op de veronderstelling dat Fortis geen grote overnames meer zou doen," zegt Ivan Lathouders, analist bij Bank Degroof. "Bij een overname van ABN AMRO zal er geen geld meer zijn voor een nieuwe grote overname." Lathouders waardeert de Nederlandse bankactiviteiten van ABN AMRO op 10,23 miljard euro, volgens hem "een aanzienlijk deel van de marktkapitalisatie van Fortis".

Toch houdt het overnamebod op ABN AMRO ook risico's voor Fortis. "Mogelijk kan Fortis te veel betalen. Als er een eventueel tegenbod komt, kunnen Royal Bank of Scotland en Banco Santander de groep onder druk zetten om mee in een biedstrijd rond ABN AMRO te stappen," merkt Dirk Peeters op. Dat houdt volgens de analist het risico in dat het investeringsbeleid van Fortis op losse schroeven komt te staan. De vrees voor zo'n biestrijd is volgens Peeters ook een van de redenen waarom het aandeel Fortis maandag onder druk stond. Christian Hamman nuanceert: "RBS en Santander zijn immers ook van Fortis afhankelijk om hun bod op ABN Amro uit te brengen," zegt Christian Hamann van Hamburger Sparkasse.

Maar momenteel bevinden Royal Bank of Scotland (RBS), Banco Santander en Fortis zich volgens analisten nog in een sterkere positie ten opzichte van Barclays. De reden daarvoor is eenvoudig: samen kunnen de drie banken meer geld op tafel leggen voor ABN AMRO dan Barclays. "Het probleem is dat een samengaan tussen Barclays en ABN AMRO weinig synergieën biedt, en die bepalen uiteindelijk de overnameprijs,' legt Ivan Lathouders van Bank Degroof uit. Volgens sommige waarnemers zou het consortium bereid zijn 42 euro per aandeel ABN AMRO te betalen. Barclays' biedprijs zou rond de 35 euro schommelen, wat minder is dan ABN AMRO's slotkoers van maandag (35,58 euro). Meer duidelijkheid over het bod van Barclays wordt ten vroegste voor woensdag verwacht. Dan verloopt de deadline voor de exclusieve gesprekken tussen Barclays en ABN AMRO.

Volgens de Britse krant Sunday Telegraph zou Barclays nu wel overwegen een partnerschap aan te gaan met de Spaanse bankgroep BBVA om zo een hoger bod uit te brengen op ABN AMRO. Volgens veel analisten is zo'n scenario vrij realistisch. Door met BBVA samen te werken zou Barclays immers een groep vormen die ongeveer hetzelfde te bieden heeft als het consortium RBS-Santander-Fortis, meent Dirk Peeters. "Zo'n verhaal zou zowel Barclays als BBVA meer synergieën opleveren. De Nederlandse bankactiviteiten van ABN AMRO zouden na een overname kunnen worden afgesplitst of naar de beurs gebracht," suggereert Peeters. Toch hoeft Barclays niet per se met een Spaanse bankgroep samen te werken, zegt Christian Hamann van Hamburger Sparkasse. "Barclays kan ook contact opzoeken met een bank die meer op RBS lijkt, zoals BNP Paribas."

Ondertussen blijft het namen van potentiële nieuwe overnemers voor ABN AMRO regenen. Zo zouden ook het Britse HSBC en het Amerikaanse Citigroup zich nog wagen in de strijd rond de Nederlandse bankgroep. Analist Jean-Pierre Lambert van beurshuis Keefe, Bruyette & Woods, heeft het dan weer over een 'optimaal consortium' van Bank of America, ING en Bank of Montreal dat tot 45,6 euro zou kunnen bieden op ABN AMRO.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud