Advertentie

BNP Paribas doet geen hoger bod op Fortis

©BELGA

De aandeelhouders van Fortis moeten niet rekenen op een beter bod van BNP Paribas. 'Het afspringen van de Fortis-deal zou een gemiste kans zijn, maar geen ramp', zei topman Baudouin Prot in een interview met de Franse krant Les Echos.

(tijd) - BNP Paribas is in minder dan twee weken tijd in erg woelig vaarwater terechtgekomen. Eerst kreeg de bank een opdoffer, doordat het Brusselse hof van beroep de ontmanteling van Fortis door BNP bevroor. Daarna bleek de bank voor 350 miljoen euro blootgesteld aan Wall Street-zwendelaar Bernard Madoff, en biechtte het een verlies van 710 miljoen euro voor belastingen op bij zijn zakenbankpoot. Vorige week donderdag gelastte BNP Paribas zijn buitengewone algemene vergadering af die normaalgezien de dag daarop zou doorgaan. De aandeelhouders moesten er zich uitspreken over de uitgifte van nieuwe aandelen, nodig voor een deel van de financiering van de Fortis-deal.

De reactie op de beurs was navenant; het aandeel verloor vorige week ruim 30 procent aan waarde en zet maandag zijn tocht neerwaarts verder. Analisten blijven uitpakken met advies- en koersdoelverlagingen voor wat enkele maanden geleden nog een van de meest gerenommeerde banken van Europa was. De commentaren zijn eensluidend: 'BNP Paribas verliest steeds meer zijn label van kwaliteitsbank, en daar zit de aanslepende onzekerheid rond het Fortis-verhaal voor een groot deel tussen.'

De overname van de Belgische Fortis-activititeiten is om verschillende redenen belangrijk voor BNP. Niet alleen krijgt de Franse bank vaste voet op de Belgische retailmarkt via het uitgebreide kantorennet van Fortis, door de gunstige voorwaarden waaronder de deal plaatsvond, kan BNP ook zijn eigen vermogen opkrikken. En dat is mooi meegenomen, in tijden van vastgevroren kapitaalmarkten. 'Zonder Fortis-overname is BNP Paribas gedoemd om een kapitaalverhoging door te voeren', merken verschillende analisten op.

Diezelfde analisten denken ook dat BNP naar de kapitaalmarkt moet trekken, als de Fortis-aandeelhouders via een procedureslag alsnog een beter bod uit de brand zouden slepen. CEO Prot onderstreept in Les Echos dat BNP niet zinnens is om meer geld op tafel te leggen.

'Wij zien niets, dat sinds de ondertekening van de overeenkomst op 10 oktober een hogere prijs rechtvaardigt', aldus Prot. 'Trouwens ik heb goed onthouden wat de bestuurders van de Fortis-holding vrijdag op de BAV zegden. Zij toonden zich uiterst voorzichtig en realistisch.' Onder meer plaatsvervangend Jan-Michiel Hessels zei toen dat de aandeelhouders van Fortis er zich van bewust moeten zijn dat de toestand op de financiele markten nog verslechtert, en dat een hoger bod dus niet vanzelfsprekend is.

Prot zegt verder dat er snel een akkoord moet komen. 'Wij hebben tijd tot 28 februari, maar in het huidige klimaat moet het duidelijk zijn dat er zonder aarzelen naar een akkoord moet worden gezocht. Anders dreigt de overname te mislukken.' Prot: 'En ja, wij hebben de mogelijkheid om de deal unilateraal op te blazen.' Of BNP Paribas nog lang onder de huidige onzekerheid gebukt kan gaan? 'De onzekerheid is een groter risico voor Fortis dan voor BNP. Als wij Fortis niet overnemen, dan is dat een gemiste kans, maar een negatieve financiele impact is er niet.'

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud