BNP Paribas Fortis verkoopt belang in Chinese fondsenbeheerder

©Lieven Van Assche

BNP Paribas Fortis, de vroegere Fortis Bank, verkoopt zijn belang van 49 procent in de Chinese fondsenbeheerder ABN AMRO TEDA Fund Management aan de Canadese groep Manulife Financial. De verkoop levert BNP Paribas Fortis 105 miljoen euro cash op. Dat meldde Manulife, de grootste verzekeraar van Canada, in een persbericht.

(tijd) - ABN AMRO TEDA Fund Management bestaat sinds 2002 en heeft 3,8 miljard dollar onder beheer. De meerderheid van het bedrijf (51%) is in handen van Northern International Trust. Dat is een onderdeel van de Chinese investeringsgroep Tianjin TEDA Investment Holding Co.

Het minderheidsbelang van 49 procent van de fondsenbeheerder zat aanvankelijk bij ABN AMRO en verhuisde door de overname van de Nederlandse bank naar het toen nog unitaire Fortis. Dat zag zich echter, op last van de Chinese toezichthouder op de financiële sector, verplicht de participatie van de hand te doen. In augustus 2008 meldde Fortis de verkoop van het belang aan het Britse Old Mutual, maar in mei van dit jaar raakte bekend dat die transactie niet doorging.

Nu is dus een nieuwe koper gevonden. Maar het belang is intussen door de crisis heel wat minder waard geworden. Old Mutual was vorig jaar nog bereid er 165 miljoen euro voor op tafel te leggen.

Het is de vierde keer in korte tijd dat BNP Paribas Fortis een onderdeel van de hand doet. Eerder waren er drie management buy-outs: bij het Amerikaanse Cadogan Management, dat toeziet op investeringen in hefboomfondsen, bij de Spaanse durfkapitaalspeler Nazca Capital en bij ABN AMRO Global Infrastructure Fund, het infrastructuurfonds dat eigenaar is van de luchthaven van Belfast.

BB 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud