BNP Paribas neemt Fortis Bank over

©Hilz/Hollandse Hoogte

BNP Paribas neemt de essentie van de Belgische activiteiten van Fortis en Fortis Bank Luxemburg over. Dat zijn de Belgische overheid en BNP Paribas zondagavond overeengekomen. België wordt door de operatie op termijn de grootste aandeelhouder van de Franse groep. Voor de Belgische activiteiten telt BNP Paribas bijna 14 miljard euro neer.

(tijd) - De federale regering behoudt een blokkeringsminderheid van 25 procent in Fortis Bank België. Het Groothertogdom Luxemburg behoudt 33 procent in de lokale Fortis-dochter.

'Als gevolg van deze transactie stopt de Fortis Groep met bancaire activiteiten evenals met verzekeringsactiviteiten in België', zegt Fortis CEO Filip Dierckx maandagmorgen in een persbericht. 'Gegeven de extreem moeilijke marktomstandigheden is een combinatie van Fortis Bank en Fortis Insurance Belgium met een vooraanstaande Europese financiële groep in het beste belang van alle stakeholders.'

De Belgische operatie verloopt in twee stappen. Eerst neemt de overheid 51 procent van Fortis Holding in Fortis Bank over. De bank wordt dus volledig genationaliseerd. Het overnamebedrag voor de extra 51 procent zou 4,7 miljard euro bedragen. In een tweede fase verkoopt de Belgische overheid 75 procent in Fortis Bank België aan de Franse groep voor 8,25 miljard euro.

BNP Paribas neemt op die manier eveneens de bankactiviteiten in Turkije (ex-Disbank) en de bankactiviteiten in Polen over. De Franse groep neemt ook de Belgische verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance Belgium) over voor 5,73 miljard euro in cash. BNP Paribas is niet bekend als verzekeraar, maar de verzekeringsdochter van de groep realiseerde vorig jaar een omzet van 18 miljard euro.

Grootste aandeelhouder

BNP Paribas betaalt de aankoop van 75 procent in Fortis Bank België in aandelen. België, dat dan de enige aandeelhouder is, krijgt na afloop een belang van 11,6 procent in de Franse bankgroep en Luxemburg 1,1 procent.

Ons land wordt op die manier zelfs de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. Totnutoe is AXA de grootste aandeelhouder met een belang van 5,93 procent. Op basis van de beurskoers van de Franse bankgroep, is het belang van de Belgische overheid 7,6 miljard euro waard. België krijgt twee zitjes in de raad van bestuur van BNP Paribas.

Rest

Er blijft in Fortis Holding het volgende over:

  • Fortis Insurance International
  • de opbrengst van de verkoop van de Nederlandse activiteiten (4 miljard euro)
  • de opbrengst van de verkoop van Fortis Insurance Belgium (5,73 miljard euro)
  • de opbrengst van de verkoop van het belang van 51 procent in Fortis Bank België (4,7 miljard euro)
  • een belang van 66 procent in de entiteit waarin de gestructureerde kredietportefeuille wordt ondergebracht (cfr infra).

'Er blijven activiteiten onder Fortis over. De regering heeft ervoor gezorgd dat de belangen van de kleine aandeelhouders worden gerespecteerd', verklaarde premier Yves Leterme (CD&V) op een persconferentie. Minister van Financiën Didier Reynders verklaarde dat de aandeelhoudes van Fortis 'kunnen genieten van toekomstige dividenden'. Leterme benadrukte ook dat hij bewust voor een buitenlandse partner gekozen heeft met een beperkte aanwezigheid in België, 'zodat de werkgelegenheid verzekerd is'.

Mini 'Bad bank'

Onder Fortis Holding zal ook nog een belang van 66 procent zitten in een nieuw vehikel, waarin de probleemkredieten van Fortis Bank België ter hoogte van 10,4 miljard euro zijn ondergebracht. De overheid krijgt 24 procent van het vehikel in handen en BNP Paribas 10 procent.

Open brief

In een open brief van BNP Paribas die de redactie al kon inkijken, zegt de Franse groep dat 'het onafhankelijk netwerk' van Fortis en de medewerkers van de groep deel zullen uitmaken van 'één van de meest solide banken van Europa. BNP Paribas benadrukt in de brief ook haar 'respect voor de verscheidenheid van de culturen'.

Op de persconferentie op de Wetstraat 16 viel ook te horen dat de naam Fortis, althans voorlopig, behouden blijft.

PBL/MS/PS/JL/KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud